dimarts, 2 de febrer del 2021

"Un record històric als masovers i les masoveres víctimes d'aquest conflicte". La revista Caramella parla de "Maquis i masovers"

La revista Caramella, especialitzada en cultura popular i tradicions, ha publicat una ressenya de "Maquis i masovers", el reeixit assaig de l'historiador Raül González, en el que exposa la complicada relació que patien els habitants dels masos de l'entorn de les serralades de Castelló, Terol, els Ports de Tortosa i algunes zones de València i Conca, on l'Agrupación Guerrillera de Levante y Aragón, els maquis, resistien a les autoritats franquistes. 

L'article, signat pel professor i escriptor Vicent Pallarés, assenyala que la guerrilla de l'AGLA només podia resistir en aquestes muntanyes si disposava de la col·laboració dels masovers i de les masoveres. Aquests van quedar en el foc creuat amb les forces de seguretat del franquisme. "Denúncies, tortures, morts i desaparicions van ser un fet constant en unes terres que havien estades acostumades a la tranquil·litat i a formes de vida que no havien canviat en segles", comenta Pallarés.

El conflicte va sotragar aquestes comarques rurals, i els abusos i la repressió es van haver de callar durant dècades: "S'ha fet un vel de silenci o de mitges veritats que podria portar a la pèrdua de memòria quan les generacions anteriors es van morint". Però, com apunta l'articulista, ara hi ha iniciatives per recuperar aquest episodi de la memòria històrica, com el propi llibre de Raül González.

Una obra que destaca entre les poques obres que s'han publicat sobre aquest fenomen al nord del País València i un record històric als masovers i les masoveres víctimes d'aquest conflicte, que, encara avui en dia, resten oblidades i escassament reconegudes o rehabilitades.

Podeu llegir l'article de Vicent Pallarés clicant sobre la imatge. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada