dijous, 25 d’agost del 2022

"Víctimes i botxins. La repressió a Vilalba dels Arcs durant la Guerra Civil i el franquisme (1936-1945)" al Setmanari L'Ebre

"Víctimes i botxins" és el nou llibre de l'historiador David Tormo. Es tracta d'una obra que posa el focus en la repressió que es va viure durant la Guerra Civil i la postguerra a Vilalba dels Arcs, a la Terra Alta, un cas particular dintre de les Terres de l'Ebre perquè la teoria de l'alçament l'assenyala com l'única població ebrenca on hauria triomfat la rebel·lió militar i perquè en 1943 les noves autoritats franquistes endeguen un procés per frenar la violència indiscriminada a causa de les revenges personals. Dos bàndols que, amb les diferències que exposa Tormo, van compartir el paper de víctimes i de botxins.

I amb motiu de la presentació a la Pobla de Massaluca, l'intervinent i director del COMEBE Batiste Forcadell ha escrit un article al Setmanari L'Ebre en referència al volum, del qual n'extraiem un fragment.


Tornant al llibre “Víctimes i Botxins” narra la història convulsa dels anys trenta del segle passat a Vilalba dels Arcs. L’autor, David Tormo, fa un exercici de recuperació i recerca de documentació de l’època per tal de narrar el que va passar durant aquella maleïda dècada a aquell poble de la Terra Alta. Tanmateix, llegint des de la distància t’adones que els fets que van passar a Vilalba, també varen passar a altres pobles de la comarca i de Catalunya. En poques paraules, no va ser un fet puntual sinó ben bé general.

“Víctimes i Botxins” és un llibre de Memòria Històrica perquè recupera fets que estaven oblidats en el bagul de la memòria col·lectiva de Vilalba, que l’autor el transforma en història real i documentada. Però també és un llibre pedagògic, per analitzar tranquil·lament i fredament aquells fets, aquelles batalles, aquella guerra i la posterior repressió. Un llibre per aprendre dels errors i mai més aquells fets tornin a passar. Un llibre per tancar cicatrius històriques i millorar la convivència entre les persones i veïns.

Podeu llegir l'article sencer tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada