dissabte, 8 de febrer del 2014

Les lliçons de periodisme i valencianitat de "Cròniques des de l'infern"

"Un llibre que marca i que és una clau de volta per intentar entendre el nostre país. O un bocinet." Amb aquesta contundent conclusió es tanca la ressenya que publica Sebastià Bennassar sobre l'obra de Manel Alonso. L'escriptor i crític mallorquí ha dedicat unes línies a "Cròniques des de l'infern" a la revista Bearn, en les quals, com índica el títol, apunta les "lliçons de periodisme i de valencianitat" que imparteix Alonso en cadascun dels prop de cinquanta articles que configuren aquest llibre i en els quals es reflexiona sobre les crisis que han afectat la societat valenciana.

Bennassar també s'hi fixa amb la relació entre els articles de Manel Alonso i els versos de Dant, una tasca que ha dut a terme l'encarregat de la selecció dels textos, el també escriptor Antoni Rovira. Tot seguit, parla del mateix autor puçolenc: "se’ns presenta com allò que tantes vegades hem trobat a faltar en la moderna literatura catalana: com un escriptor ètic", tal com es desprén dels textos que no només critiquen els grans noms, sinó també a allò que li correspon a la societat valenciana. 
 

I és per això que cal llegir-lo, perquè cada peça és una petita obra mestra on no només destaca el contingut sinó també la forma: un català riquíssim, un bon ús de metàfores, un ús molt encertat de l’anècdota per arribar a la generalització… en definitiva, tot el catàleg d’eines d’un bon escriptor posades al servei del periodisme. 

L'article sencer de Sebastià Bennassar es pot llegir tot clicant ací. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada