dimarts, 3 de març del 2015

"Cansar-se de mirar". Josep Pastells parla de "La dona sense ulls" a l'Ara

L'escriptor Josep Pastells s'hi ha fixat a les pàgines del diari Ara en l'obra d'una altra autora de les comarques gironines. Ara fa poc més d'un any, Rosa Font publicava "La dona sense ulls" després de guanyar el Premi Llorenç Villalonga - Ciutat de Palma de Narrativa, i per a Pastells, aquesta història basada en la pintora surrealista Ángeles Santos Torroella s'ha vist afectada per la polèmica oberta entre la comunitat literària mallorquina i el consistori palmesà, que "no sembla haver afavorit la difusió d'aquest missatge, ni tampoc la recepció de la novel·la", centrant-se en la manca de ressenyes i crítiques que aborden "els mèrits d'una ficció densa i poètica".

Com expressa el títol de l'article, "Cansar-se de mirar", Josep Pastells recupera un fragment del final de l'obra, a l'ocàs de la vida de la protagonista Eugènia Duran, que contrasta amb la vitalitat dels seus inicis al món de l'art. Una vida marcada per un trauma "que marca un abans i un després en la seva existència, canvia la manera de mirar i acaba patint un cert cansament vital quan, ja gran, viu voltada d'absències i aprofita la solitud per recordar el passat".

'La dona sense ulls', que de cap manera mereix ser ignorada o silenciada, té bones dosis de tragèdia i reflexió, de lírica i amor, d'experiència i passió.

Podeu llegir l'article sencer tot clicant ací. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada