dilluns, 30 de març del 2015

"Material fotogràfic": l'odissea transatlàntica dels valencians al Nova York d'entreguerres

El proper dimarts 31 Joaquim Espinós presentarà a Alacant "Material fotogràfic", una novel·la que tracta l'emigració valenciana a les Amèriques al període d'entreguerres. L'obra va guanyar el 16è Premi de Narrativa Ciutat de Sagunt 2014 i ha estat publicada per Onada Edicions.


Ramon, Manel i Héctor són tres joves valencians que emprenen la seua odissea particular de camí a l'Ítaca que era Amèrica al 1918, amb la idea de fer diners i tornar rics a la seua terra. Són els temps de la fil·loxera, les desfetes de la guerra al Marroc i l'estancament econòmic després de la Gran Guerra europea. I front a l'ambient provincià, rural i endarrerit que es vivia a les terres valencianes, la bullícia novaiorquesa els rep com a símptoma d'una nova vida. Però, el somni americà no és com els hi havien contat. L'enyorança, les incerteses davant un hàbitat estrany i l'adaptació al nou microclima de la immigració a Nova York no els posen les coses fàcils. Els hi espera un univers d'italians, irlandesos de segona generació, mafiosos, revolucionaris, explotadors però, sobretot, supervivents a la jungla humana que és la metròpoli moderna.

L'amistat, els records de les arrels i les dicotomies morals són els eixos d'aquesta història, que recorre l'Atlàntic des d'Alcoi fins a la fonda novaiorquesa La Valenciana, centre neuràlgic i termòmetre social de l'emigració d'aquestes terres a principis del segle XX.

L'autor
Joaquim Espinós (Benilloba, 1962) és professor de literatura catalana a la Universitat d'Alacant. El 2008 va obtindre el premi Josep Vallverdú d'assaig per "Història d'un entusiasme. Nietzche i la literatura catalana". És autor del relat infantil "Joan de l'Iris i el rossinyol", premi Empar de Lanuza (2002) i les novel·les "La devastació violeta" (premi Enric Valor de narrativa juvenil al 1990), "Ombres en el riu" i "El cervell de la serp" (premi Ciutat d'Elx al 2006).

La presentació serà dimarts 31 a les 20h a la llibreria 80 Mundos d'Alacant (Av. General Marvà, 14). L’esdeveniment comptarà amb la participació de l'autor, Joaquim Espinós i de l'escriptor Joaquim Caturla.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada