dilluns, 8 de juny de 2015

"Els valencians tenim un dèficit de coneixement de la pròpia història". 3x4.info entrevista Joaquim Espinós, autor de "Material fotogràfic"

L'emigració als Estats Units ha estat un dels fets històrics més importants del primer tram del segle passat que, no obstant això, sovint ha passat desapercebut. Encara hui en dia, la marxa de milers de valencians, sobretot de les Comarques Centrals, a Nord-Amèrica en busca de millors condicions de vida, roman quasi desconegut, tot i que a poc a poc creix la divulgació històrica d'aquell episodi.

Ho fa gràcies a iniciatives com "Material fotogràfic", la novel·la en que Joaquim Espinós relata per primer cop aquest succés des de la ficció de tres joves que creuen l'Atlàntic i les penalitats i oportunitats que hi trobaran allà. L'obra va ser la guanyadora del Premi Ciutat de Sagunt de Narrativa i, des de la seua publicació al març, s'ha presentat per diversos indrets. També Espinós ha estat entrevistat per diversos mitjans de comunicació, com ara 3x4.info, de la mà del crític Josep Manel San Abdón.

En la conversa, Espinós explica que el tema encara ressona en els pobles que van ser epicentre de l'emigració, com el seu propi, Benilloba, al Comtat. Però, en el conjunt dels valencians, es pateix "un déficit de coneixement de la pròpia història". D'aquesta manera, "ja que no comptem amb mitjans audiovisuals, almenys la novel·la pot col·laborar a mitigar-ho".

Estem acostumats a vore pel·lícules i llegir novel·les sobre l’emigració italiana, irlandesa, polonesa, jueva, xinesa, però res de l’espanyola ni menys encara del cas valencià. Potser també en els anys de falsa opulència que hem viscut no es considerava oportú de mostrar el nostre passat com a poble emigrant. Ara, per cert, tornem a ser-ho, els valencians, com la resta d’espanyols, han de tornar a buscar en l’estranger la feina que no troben a casa. En aquest sentit, el tema de la novel·la és de trista actualitat. 

Podeu llegir l'entrevista sencera tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada