dilluns, 28 de desembre del 2015

2015, un any de llibres – la poesia i el teatre

Si hi ha un gènere que enguany ha destacat a Onada ha estat la poesia. La col·lecció homònima s’ha vist incrementada amb bona cosa de títols, que de nou mostren que som un país de poetes i poetesses.

També el Ciutat de Sagunt i el Vila de Puçol

A l’igual que a la narrativa, la poesia obre l’any amb la publicació de dos dels guardons més importants de les lletres valencianes, el Josep Maria de Ribelles-Vila de Puçol i el Jaume Bru i Vidal-Ciutat de Sagunt. En aquesta ocasió, les dues propostes reconegudes van vindre per part de dos autors valencians: Francesc Viadel per “Ciutat, dies insòlits” en el primer cas, i Vicent Torres per “Celebració” en el segon.

Acte de lliurament dels premis Vila de Puçol

Ací acaben les similituds. Viadel, conegut periodista i assatgista, realitza un retrat punyent de la societat urbana, on la por, l’odi i l’isolament mouen una ciutat qualsevol, que ben bé pot ser València com cap altra. És poesia que no roman indiferent, que pren partit i que crida per superar l’estigma dels vençuts. I per l’altre costat, Torres opta per una poesia que celebra la vida i canta a la bellesa de la natura i de l’ésser humà amb un delicat lirisme, que, no obstant això, amaga la dificultat per viure plenament.

Homenatge

A més d’aquests dos poemaris, l’inici del 2015 ens va portar “Els déus no abandonen Antoni”, un llibre-homenatge a una de les grans figures de la poesia valenciana actual, Antoni Ferrer. El reconeixement ve per una extensa –força extensa- nòmina de poetes que prenen els elements de l’obra ferreriana per composar uns versos que van més enllà del sentit honorífic fins formar una obra tan compacta com col·lectiva que reflexiona sobre el paper del poeta i de la creació. I no deixem de banda les il·lustracions d’Ángel Carreras i el pròleg d’Enric Sòria, els quals posen la cirereta a una proposta ben original que reivindica el llegat dels nostres escriptors.

 Acte d'homenatge a Antoni Ferrer i presentació del llibre

Noves veus poètiques

Quan la primavera a penes s’intuïa vam publicar “Papallones silenciades sobre una mar de gel”, el primer poemari de Josepa Montagut i Mariner, amb dibuixos d’Ángel Carreras. Són versos que, tal com expressa la sinopsi, naixen de la necessitat d’escriure i expressar sentiments sobre els fets quotidians que importen al jo líric, que li colpegen i traspassen d’allò personal a un plànol més social, un cant a la llibertat, que cada jorn vol assolir, i no pot. “Papallones silenciades sobre una mar de gel” ha estat una agradable sorpresa, amb una càlida acollida per la crítica i pel públic que ha acompanyat l’autora en nombroses presentacions.

“Més que meló!”, per la seua banda, ha estat una de les obres més curioses i originals d’enguany. Des de la Marina estant, Andreu Mut ha composat versos amb unes protagonistes peculiars: les fruites, retratades amb un humor irònic (i també una mica groller, amb eixa mescla típicament valenciana) que no són sinò una expressió de la realitat social. A això cal sumar les colorides i punxants il·lustracions d’Abel Jiménez que complementen cada poema. Fins i tot, encara que el llibre no ho recull, podem esmentar la tercera pota de “Més que meló!”: les interpretacions musicals de Mut i Nona.

Una altra poetessa que ha debutat enguany ha estat Aina Garcia Carbó amb “Rere la paraula”. Aina Garcia és la filla del desaparegut poeta benicarlando Manel Garcia Grau, qui és la gran referència i guia en el llibre. Així, l’autora expressa el camí que recórre des del dolor de la pèrdua fins la llum de la superació. Sens dubte, ha estat una de les aparicions literàries de 2015 a tindre en compte.

 Aina Garcia Carbó (Mediterráneo)

Ja passat l’estiu va aplegar “L’aire absent”, de nou en aquesta línia d’aposta per joves escriptors. José Manuel Prieto, periodista, escriptor i polític de Gandia posava de manifest la seua maduresa amb aquest poemari, el segon de la seua bibliografia. Una obra reflexiva sobre el passat, present i futur, per les nostàlgies i les esperances.

 Presentació de "L'aire absent"

Mentre, des d’Ontinyent arribava “Simfonia per a set veus” de Raül Francés, un punt de trobada de la poesia amb la filosofia i la música, en el seu sentit més formal. Nota a nota, el de la Vall d’Albaida construeix el tot plegat d’un pensament que habita la nostra existència.

 Acte de presentació del llibre a Ontinyent

Poemes per la criança

A principis de novembre es presentava “Versos y trazos, teta y abrazos”. Era la culminació d’un projecte de l’Associació Amamanta, una entitat valenciana dedicada a fomentar l’alletament matern natural. Així, van convocar un concurs de poesia i de dibuix per fomentar la creació artística al voltant d’aquest tema i d’aplegar al públic. El certamen va ser tot un èxit per la qualitat i la quantitat d’obres rebudes, una selecció de les quals ha format aquest llibre tendre, emotiu, divertit i reivindicatiu.

 Presentació de "Versos y trazos, teta y abrazos"

El teatre

Enguany, l’únic títol que ha engreixat la col·lecció Teatre ha estat la dramatúrgia guanyadora del Pepe Alba-Ciutat de Sagunt, un dels premis de referència del gènere al nostre país. Des de Lleida, Núria Casado va portar “La comèdia dels quatre quadres”, metateatre en estat pur, on un diàleg entre dos personatges a través del temps, en un text que pensa sobre l’evolució del teatre al nostre país des dels anys setanta, així com d’un amor embogit que adopta dos camins diferenciats i tràgics: el de l’amor romàntic, que un dels personatges de la peça mostra vers l’altre, i el de l’amor per la professió, que l’altre personatge demostra amb la seva passió, en estat pur, vers el mateix món del teatre.

Més poesia i teatre per al 2016

Entrem al nou any amb més propostes de poetes valencians: un dels grans noms del gènere en el que portem de segle, Alexandre Navarro, retorna amb “El tren i la torre”, on podem descobrir un viatge, un viatge interior, sobre les rutes dels sentits, de l’amor íntim i apassionat, de les impossibilitats i les possibilitats que ofereix aquest sentiment com a motor de l’existència, sempre amarat amb una subtil sensualitat. Amb aquesta obra, Alexandre Navarro mostra el millor ofici d’un poeta en plena maduresa creativa i recupera, una vegada més, les raons que fan de la poesia aquell lloc on sempre tornem per descobrir la veritat.

Per la seua banda, “Amors de tardor” és el títol del primer poemari del gandià Joan-Francesc Peris, un llibre ben personal en el qual el poeta obri el seu cor i ens mostra tot el seu afecte pels paisatges, tota la sensibilitat d’una ànima enamorada i tota la seua dolçor davant el pas de la vida.

Il·lustració i poesia visual es donen la mà a “Sobreviurem”, el manifest poètic de Clara Gil en la lluita per la igualtat i contra el masclisme. Un llibre que crida a les ganes de ser forts, de ser lluitadors i de despertar per sortir endavant.

A més a més cal afegir, i de nou tanquem el cercle, les obres premiades: Jesus Giron va obtindre amb “Inventari de fragilitats” el Ciutat de Sagunt, mentre que Josep Maria Balbastre va aconseguir el Vila de Puçol amb “Úter”. Pel que fa a la modalitat teatral, el nou Pepe Alba va recaure en el català Joan Ramon Gironès i la dramatúrgia “La nit ens atrapa”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada