dimarts, 13 de novembre del 2018

Un llibre recupera una antologia de les proses de Manuel Pérez Bonfill escrites en castellà

Gairebé cinc mesos després del traspàs de Manuel Pérez Bonfill, aquest dimecres 14 de novembre es presenta el seu llibre pòstum: “Hemingway. Prosas de Manuel Pérez Bonfill”; serà a partir de les 19 hores, a la seu de l'UNED de Tortosa. A cura del professor i literat Emigdi Subirats, el llibre recupera textos escrits a mitjans del segle passats i escrits en castellà per l'autor i professor tortosí, membre d’aquella generació que va revifar la cultura en la postguerra, simbolitzada en la mítica revista GEMINIS i un incansable lluitador per la democràcia i les llibertats civils, una tasca per la qua va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi i reconegut com Fill Predilecte de Tortosa.

La primera de les tres parts que conforma "Hemingway" són quatre narracions marcades per la novel·la social castellana, consolidada en aquells anys de penúries. Bona part dels relats que escriu Pérez Bonfill participen en certàmens, on guanya en diverses ocasions. És el cas de dos relats presents al volum, ‘El viajero’ Premio Sésamo en 1958, i ‘La tierra’, Premio Adela Comesaña en 1959. “Els seus contes inicials en castellà suposen, pel que fa tant al contingut com a l'estil, tot un veritable espill literari del seu temps. Xiquet de la guerra, de consciència obrera i pare exiliat que mai va poder tornar a la terra, les seves reflexions sobre el sagnant conflicte bèl·lic són concloents i han servit per construir uns personatges lluitadors, però amb una alta dosi de pessimisme existencial”, hi apunta Subirats.


En segon terme apareixen els articles sobre literatura. Pérez Bonfill disposa assajos teòrics sobre figures com Ernest Hemingway (de qui prén el títol aquest llibre), Thomas Mann, Antonio Machado i Ortega y Gasset, així sobre l’estudi ‘Aspectos sobre la novela norteamericana contemporánea’, publicat per la Universitat de Múrcia en 1953. Finalment, “Hemingway. Prosas de Manuel Pérez Bonfill” incorpora dues epístoles dirigides al seu amic Gerard Vergés i al poeta Juan Agustín Goytisolo. Per a Emigdi Subirats, “la publicació d’aquest volum era absolutament necessària per donar a conéixer la globalitat de l’obra d’un gran autor català, que va tindre els seus inicis literaris en llengua castellana per imperatiu legal del seu temps”.

El llibre, publicat per Onada Edicions amb la col·laboració de l’UNED de Tortosa, compta amb una vintena d’il·lustracions del reconegut dibuixant Frederic Mauri, també integrant d’aquella històrica conjunció d’artistes i intel·lectuals en les Terres de l’Ebre de la dècada dels 50. És la primera obra publicada en castellà de Manuel Pérez Bonfill, que s’hi suma als tres poemaris i quatre obres de narratives que va presentar entre els anys 1991 i 2011. També va ser biografiat per Xavier Garcia Pujades, dins la col·lecció Gent Nostra d'Onada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada