dijous, 12 de novembre del 2020

"Per un relat de la cuina valenciana". Joan Garí parla de "Menjars i memòries del gust"

L'investigador gastrònom de referència Jaume Fàbrega va ser reconegut amb el IV Premi Internacional de Llibre Gastronòmic Ciutat de Benicarló per la seua obra "Menjars i memòries del gust. Les arrels de la cuina valenciana", en la qual esbossa els principals trets genuïns de la saviesa culinària que atresoren els pobles i les comarques valencianes, i ho contextualitza en el conjunt de les cuines mediterrànies.

L'obra, estrenada tot just fa unes setmanes, ja ha rebut les primeres ressenyes, com la que ha dut a terme Joan Garí al seu blog L'ofici de lector. Garí, expert també en la qüestió gastronòmica, expressa en el seu article que "la tesi de Fàbrega (difícil de rebatre) és que la cuina valenciana és un exemple paradigmàtic de l'alimentació mediterrània", i reclama més llibres com aquest per crear un relat que pose en valor la gastronomia pròpia.

Coincideixen autor i ressenyador en que la cuina és una part indestriable de la cultura i la identitat dels països, un contenidor on es poden trobar notes antropològiques, etnològiques, lingüístiques, socials, naturals... Garí conclou definint els llibres de Fàbrega "un tresor de saviesa que haurien de plaure no només els lectors gurmets, sinó qualsevol interessat en les raons d'identitat comuna de les terres de parla catalana."

Per desgràcia, al País Valencià està perdent-se a marxes forçades tot un tresor de receptes tradicionals, que la gent jove ja redueix només, a tot estirar, a la típica paella dominical. Com aquells lectors que només llegeixen novel·les (i encara, tot just, novel·letes), molts valencians desconeixen l'olla de carabassa, l'arròs amb coliflor o la tortada d'ametla. I no saben el que es perden. Contra això -i a favor d'una de les millors tradicions alimentàries del món- cal bastir el relat de la nostra cuina. 

 Podeu llegir l'article sencer tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada