dimecres, 20 de març del 2019

La Passió d'Ulldecona, "tota una lliçó de convivència"


Aquest dissabte 23 de març es presenta el nou llibre "La Passió d'Ulldecona. Seixanta-cinc anys d'història", un recorregut per aquest consolidat esdeveniment que aglutina teatre i religió. Parlem amb dos dues persones lligades al Patronat de La Passió, el seu president Jordi Carapuig i el membre de la Junta José Ramón Pedra.

Fem un viatge a la vostra infància, quin és el vostre primer record de La Passió?

J.C.- Jo devia tenir 7 o 8 anys i el meu pare feia de porter a La Passió, jo anava amb ell i em deixava en les dones que sortien a l'escenari i amb un vestit que em va fer la meva mare feia de "poble" i sortia a les escenes que hi havia molta gent, elecció dels apòstols, entrada triomfal...i ho recordo tot molt gran, molt majestuós.

Quin significat té La Passió per a vosaltres?

J.C.- Per a mi és una part més del poble, és una identitat, tota la meva vida a estat, no entenc Ulldecona sense la Passió, sortir del poble i dir que ets d'Ulldecona i tothom et diu La Passió. Penso que a estat qui a donat a conèixer Ulldecona.

JR.P.- A part de l'espectacle teatral que és brutal en tots els sentits: organització, preparatius, posada en escena... per a mi, el que més valoro són les relacions personals i el caliu que he rebut de la gent del patronat. Per altra banda, tenim el valor humà d'aquests 65 anys que ha fet possible que la Passió arribi viva fins als nostres dies i que no podem permetre que s'oblidi.

Com va sorgir l'idea de recopilar els seixanta-cinc anys d'història de La Passió?

J.C.- El fet d'estar al davant del Patronat de La Passió fa que hagis de parlar en molta gent, preguntar moltes coses que no saps i sempre acabes coneixent aquelles coses que han anat passant i que corrien el perill de quedar en l'oblit, tot el que teníem és el que de boca a orella ens transmetien els que encara queden dels fundadors i els que han anat després treballant per portar a La Passió al lloc actual. La millor manera de no perdre aquests records era plasmant-los en un llibre, de tota manera a estat difícil, perquè mes que per a un llibre, hi ha material per a una col·lecció.

JR.P.- Precisament, un vespre, comentant en Jordi Carapuig tot l'esforç que estàvem fent per a posar en marxa la Passió, des del punt de vista humà d'acudir als assajos, elaborar decorats, de posar a punt la maquinària, de quadrar la música, de preparar el vestuari, d'il·luminar l'escenari... vam fer un parèntesi, i per un moment, vam tornar arrere en el temps i ens vam adonar de tot l'esforç de totes les persones que havien passat per la passió i que cada any havien fet el mateix que nosaltres estàvem fent: preparar la temporada. Vam pensar que tot el que avui és la Passió era gràcies a tota aquesta gent, molts d'ells, ja, gent gran, però a la fi, memòria viva de la Passió. Vam pensar que aquesta memòria havia de quedar escrita, que no es podia perdre. És cert que no s'ha parlat en tots i que hi falta gent, però també és cert que escoltar el testimoni de tots els membres del Patronat hagués estat una tasca impossible. Per això s'ha fet una selecció que ha permès donar continuïtat a totes les seccions i que feren possible escriure el relat que queda plasmat al llibre.

Quin és el vostre paper dins del Patronat de La Passió d'Ulldecona i com enllacem aquesta feina amb la creació del llibre?

JR.P.- Jo sóc membre de la Junta i actualment el responsable de la secció de l'escola de teatre i els darrers quatre anys de la coordinació de l'equip de tramoies durant la funció. Com a coordinador de les tramoies, al llarg d'aquests sis anys que porto a l'entitat, hem hagut d'adaptar-nos als canvis que sorgeixen cada temporada. Hem portat la Passió al carrer i ens hem adaptat a les noves circumstàncies. Així és com ha nascut la Passió viatgera que donem testimoni al llibre. Per altra, al llarg d'aquests 4 anys que he estat organitzant l'equip de tramoies s'ha establert un sistema de treball i d'organització que s'explica al llibre.

J.C.- Jo actualment estic de president del Patronat de La Passió d'Ulldecona i d'actor, partint del coneixement real de la situació actual se'ns va ocórrer esbrinar com es va arribar on estem, per tant vam anar a buscar els orígens i les persones que ho van fer possible i després d'un seguit d'entrevistes hem aconseguit una creació, penso jo, molt emotiva i històrica.

Aquest és un llibre que recopila molta informació històrica d'una comunitat molt especial; com ha sigut l'experiència de connectar amb la gent del poble i fer-los partícips de la creació d'aquesta obra? Quanta gent ha participat en aquest projecte cultural?

J.C.- Hi ha unes sensacions i uns sentiments que no es poden explicar, pel davant nostre han passat unes 40 persones, la majoria dels orígens de l'entitat, gent que van tenir una idea i un somni i que el van dur a terme, les mirades perdudes recordant aquells temps, les risses pensant en les bogeries que van haver de fer, la il·lusió, alguna llàgrima d'emoció, tothom hi ha col·laborat aportant el millor de la seva vivència al Patronat i jo he viscut uns moments impagables. Veure el que és capaç de fer un poble si va unit a la recerca d'un objectiu a pesar de les moltes dificultats que tenien.

JR.P.- Aquest llibre no l'han fet dues persones o autors. Aquest llibre està fet a partir dels testimonis d'una cinquantena de persones que han aportat el seu granet d'arena en l'elaboració del llibre. Per una banda Manel Ollé, Mª Joana Minguet, Florenci Figueres, Víctor Vidal, Francesc La Vega, Joan Viscarro, Joan Martínez, Jordi Carapuig i jo, firmem els articles del llibre. Per altra part, tant Jordi Carapuig com jo, hem aportat la nostra visió en algun dels articles i a la part del llibre dedicada a la nostra gent només ens hem limitat a transcriure la veu dels testimonis i a donar-li cos a la història que hem escrit. Per tant, aquest llibre és un llibre fet per la gent que al llarg dels anys ha fet Passió.

La Passió d'Ulldecona és considerada una de les quatre Passions més importants de Catalunya. En aquesta línia, col·laboreu amb altres entitats que comparteixen els mateixos interessos?

J.C.- Documentalment La Passió d'Ulldecona és la segona més antiga de Catalunya, després de la de Cervera i considerada una de les quatre històriques del país, Cervera, Esparreguera, Olesa i Ulldecona. Des de fa uns anys, formem part de la Federació Catalana de Passions, que es va crear per unir al major nombre de passions del país i créixer conjuntament, cada una amb les seves singularitats, però compartint i treballant plegats, actualment hi ha 8 passions, penso que aquest any podrien entrar-ne un parell mes i La Passió d'Ulldecona té la vicepresidència de la Federació.

JR.P.- I tant. Estem dins de la federació de Passions de Catalunya. El nostre president, Sr. Jordi Carapuig és el vicepresident actual de la federació de Passions. El passat 23 de febrer a l'ermita de la Pietat d'Ulldecona va tenir lloc la presentació oficial de la temporada 2019 de passions de tota Catalunya, amb la presència del molt honorable president de la Generalitat de Catalunya el Sr. Joaquim Torra, i de la Consellera de cultura, la Sra. Laura Borràs, així com d'altres autoritats del territori.

A qui va destinat el llibre?

JR.P.- Aquest llibre va destinat a totes aquelles persones que han passat per l'entitat en aquests 65 anys d'història. També per a aquelles persones que coneixen la Passió, que l'han vista i que tenen curiositat per saber més sobre ella o simplement que volen tindre un testimoni gràfic d'aquesta.

J.C.- Aquest llibre va destinat a tothom, és un exemple del que és l'associacionisme i la cultura popular, qualsevol associació es pot veure reflectida. La lectura d'aquest llibre mostra les raïls d'un poble, els valors i la constància, mostra com un grup de gent de diferent ideologia, diferent estatus social, diferent religió, homes, dones, tots a una, poden ser capaços de crear alguna cosa més que una entitat cultural. És tota una lliçó de convivència.

Per què hauríem de llegir el llibre?

JR.P.-Perquè està ple d'anècdotes curioses i és història viva del nostre poble i de la nostra entitat. Creem, personalment, que és un llibre fàcil de llegir, atractiu i que pot portar al lector a recordar moments passats i presents. A més a més, perquè és un llibre fet per persones que han portat i porten la Passió al cor, escrit per a persones que valoren el patrimoni cultural i en especial el patrimoni del poble d'Ulldecona en un dels seus màxims exponents: La Passió.

Quin és el missatge que voleu transmetre?

J.C.- La capacitat i la força que tenim les persones si som capaços d'oblidar mos d'interessos partidistes i lluitem per un objectiu.
 
En el pas del temps, com ha anat canviat la vostra visió de La Passió i els vostres sentiments?

J.C.- La Passió ha anat adaptant-se als temps, ha sabut evolucionar i explicar una història que tothom sap de què va, actualitzant-la i modernitzant-la, aconseguint un espectacle transversal on creients i no creients que vénen a veure l'espectacle surten encantats del que és capaç de fer un nombrós grup de persones amateurs que gaudeixen de transmetre la nostra cultura popular, els nostres costums i les nostres tradicions.
Els sentiments no canvien, canvia l'espectacle, però no els sentiments, tothom que està o ha estat a La Passió la porta dins de per vida.

JR.P.- Jo fa poc de temps que estic a l'entitat, només porto sis anys. En aquests sis anys he conegut a moltíssima gent, he viscut grans moments i situacions complicades que sempre s'han superat amb l'ajut de tots. El dia que marxi de l'entitat, perquè tot té un inici i un final, la Passió quedarà aparcada, però les relacions personals que hem fet no passaran ni caducaran en el temps. Això és el que m'emportaré del meu pas per la Passió.

Quina reacció creieu que tindrà la comunitat d'Ulldecona davant del llibre, el producte final?

JR.P.- Esperem que la valoració global sigui bona, i ens perdonen les petites errades, si és que n'hi ha. S'ha fet un llibre pensant en les persones i per tant, confiem que l'acollida sigui bona.

J.C.- Estic convençut que tindrà una molt bona acollida, és un llibre on està tot el poble reflectit, un llibre que farà que molta gent s'emocioni en recordar vivències d'ells mateixos o dels seus avantpassats. La història d'un poble explicada per la gent del poble.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada