"Un referent obligat per als erudits i les persones interessades en la història, l’enginyeria, el paisatge o l’arqueologia de la guerra civil". Així ha definit el periodista Joaquim Roglan al Diari de Tarragona el nou llibre dels quatre investigadors Josep Maria Pérez Suñé, David Tormo, Pere Rams i Miquel Sunyer, "La línia del Cinca a la guerra civil", un complet estudi sobre les fortificacions que va construir la Generalitat de Catalunya al front d'Aragó tot seguint l'eix del riu Cinca-Algars, des del Pirineu d'Osca fins els Ports de Tortosa-Beseit, però "que no va evitar la derrota i la desbandada de les tropes republicanes del front aragonès, el març de 1938", hi assenyala Roglan.
L'article destaca la recerca que han fet els autors per arxius i militars de Catalunya, Madrid i Castella i Lleó, que els ha dut a descobrir materials que romanien inèdits: informes, plànols, croquis, etc. El llibre també s'hi fixa en com es van alçar els nombrosos búnquers, nius i trinxeres que formaven aquesta línia: "Les descripcions que es fan de les tropes i de les seves condicions de
vida a les fortificacions són esfereïdores. Sempre tenint present que tot es feia a pic i pala, pedra a pedra i amb escassa maquinària".
La recerca i l’assaig de Pérez, Rams, Sunyer i Torm és una d’aquelles petites grans obres que fan més sòlides la historiografia i la bibliografia arqueològica de Catalunya. Un dels seus mèrits és que l’estudi d’aquell passat militar fuig del partidisme i la revenja. I tampoc vol convertir els antics escenaris d’una guerra fratricida en un parc temàtic d’espectacles turístics, la qual cosa és molt d’agrair, ara que aquelles tragèdies es manipulen i es banalitzen a baix cost.
Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada