divendres, 29 de març del 2019

La revista La Tortuga Avui dedica un reportatge als volums de divulgació científica de Martí Domínguez

El número de març de la revista La Tortuga Avui, que edita l'Associació Cultural de Caldes de Montbui, publica un complet article al voltant de la producció bibliogràfica en el camp de la divulgació científica duta a terme per Martí Domínguez, doctor en Biologia, professor de Periodisme i director de la revista científica Mètode, de la Universitat de València. I entre l'enumeració de les obres de l'autor valencià, hi arriba fins la darrera, "Veus de ciència. Incitacions a la lectura científica", amb la qual Domínguez va guanyar el II Premi Internacional de Divulgació Científica Ciutat de Benicarló.

En el fragment del text signat per Carles Montpart que fa referència a aquesta obra, l'article fa seues les paraules que l'autor escriu al pròleg: "Si preguntàrem a un bon lector, d’aquests que tenen criteri literari i que segueixen les novetats editorials, quants llibres de contingut científic ha llegit els darrers anys tindríem segurament una decepció. Probablement ens diria que cap, i intentaria justificar-se al·ludint a la manca de temps i com de lluny es queden aquestes lectures dels seus interessos més primaris. Així les coses, es produeix la paradoxa de viure un moment molt emocionant pels progressos científics i tecnològics (tots portem al damunt el nostre smartphone connectat a internet) i tenir al mateix temps una societat del tot ignorant respecte a aquests avenços", una consideració que el va motivar a escriure columnes de premsa sobre lectures de caire científic on sorgeixen noms com Einstein, Newton, Leibniz o Margulis, entre molts altres.

Prossegueix fent-se ressò del pensament de Domínguez del progressiu distanciament entre les lletres i les ciències, de manera que cada cop els escriptors tenen menys curiositat científica, i els científics pitjor estil literari. D'aquesta manera, en "Veus de ciència" es busquen materials que superen aquestes dicotomies, com les obres de científics "amb dots per a l’escriptura destaca Stephen Jay Gould, Richard Dawkins o Edward O. Wilson. De tots en proposa suggerents lectures. Nosaltres, tant per la qualitat de la seva escriptura com pels seus vastos coneixements científics, proposem, és clar, Martí Domínguez".

Podeu trobar el número de la revista La Tortuga Avui tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada