dimecres, 26 de setembre del 2012

"Cançons tradicionals a Mont-roig del Camp", la memòria melòdica d'un poble

La música és un apartat indestriable del patrimoni històric i cultural dels nostres pobles i viles, però que, dissortadament, en moltes ocasions les tonades populars han caigut en l’oblit, perdent-se en el temps, i amb elles, un tros de la idiosincràsia nostrada. 

Per aquest motiu, al poc de formar-se el Centre d’Estudis Mont-rogencs, els seus membres ja van tindre clar que calia preservar les cançons que des d’antuvi s’havien taral·lejat a aquesta vila del Camp de Tarragona. Ja al 2006, van començar a entrevistar a persones grans de la població, les quals recordaven aquelles cançonetes que havien après dels seus majors o amb les que jugaven a l’escola. 

En un segon període, cap el 2009-2010, el Centre d'Estudis va dur a terme noves entrevistes, les quals, unides a les anteriors, van donar com a resultat un impressionant corpus de cançons populars: “Anirem a Montserrat”, “Els esclops d’en Pau”, “Un gatet dormia”… El següent pas per a la seua preservació era publicar-les per a que tothom a Mont-roig les tingués sempre a mà. 

Un cançoner mont-rogenc 

Amb els enregistraments de les entrevistes, el grup del Centre d'Estudis, coordinat per Conxita Aragonès, va acudir al musicòleg de la URV Joaquim Icart, qui va convertir les veus de les àvies en partitures. Així, “Cançons tradicionals a Mont-roig del Camp” és un cançoner que recull tant la partitura com la lletra d’al voltant d’un centenar de melodies tradicionals. 

Les cançons estan ordenades alfabèticament, encara que s’hi poden classificar en quatre grans grups: infantils, lúdiques, religioses, i d’amor i desamor. La majoria són en català, encara que també n’hi ha un grapat en castellà. I pel que fa al seu abast geogràfic, hi van des de la més estricta localitat, com pot ser “A la Verge de la Roca”, fins a cançons prou conegudes arreu del territori, com ara “Baixant de la font del gat”. En ocasions, una mateixa cançó ha comptat amb dues versions diferents. És el cas de “El senyor mestre està malalt”, de la qual es va recollir una lletra al 2006 i d’una diferent quatre anys més tard. 

Presentació del 28 de setembre 

“Cançons tradicionals a Mont-roig del Camp” es presentarà el proper divendres 28 de setembre, a les 19 hores, a la Casa de Cultura Agustí Sardà. Comptarà amb els impulsors i les informants, així com amb la presència de l’alcalde de la localitat, Ferran Pellicer, el director del Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, Jordi Agràs, i del president de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, Josep Santesmases. 

El llibre, a la vegada, és el tercer volum de la Biblioteca Mont-rogenca, que edita Onada junt el Centre d'Estudis Mont-rogencs, i arriba només un parell de mesos de “Aprendre de lletra”, una obra gràfica al voltant de la història de les escoles de la vila.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada