divendres, 21 de setembre del 2012

Entrevistem Olga i Ester Besolí, autores dels Contes de Muniatto

Les Contalles del xiquet Muniatto són els contes ebrencs més reeixits dels darrers temps. La col·lecció impulsada per les germanes Besolí, Olga i Ester, suma ja 14 aventures d'aquest personatge adreçat a menuts d'entre 3 i 6 anys. Són aventures que ens mostren valors tan necessaris com l'amistat, la imaginació o el respecte. I tot, des d'una vessant divertida. Entrevistem les seues autores.

Passat desembre vau estrenar tres noves Contalles de Muniatto, com valoreu la rebuda què han tingut en aquest temps?
Molt bona. Els contes de Muniatto han tingut molt bona acollida entre els més menuts. La prova està en què, en quan un xiquet en té un, vol comprar tots els altres contes fins completar la col·lecció, i veure així quines altres aventures li passen a Muniatto . Molts ens comenten què els ha agradat molt el personatge de Garbanso, un nou amic de Muniatto. També ha sorprès molt el conte de “El Halloween de Muniatto”... sobretot pel tema, però també perquè tot i ser un conte infantil té un pèl de terror i misteri

Considereu que la col·lecció s’ha consolidat?
Sí,  ja portem 14 títols publicats. Com hem comentat abans, sovint parlem amb els lectors i ens comenten quins títols tenen i que es van fent la col·lecció poc a poc. Les mares i pares els regalen als xiquets per l’aniversari o quan es porten bé, com a premi.

En què us baseu, de cara a extraure les vivències del xiquet Muniatto?
La creadora de les histories es l´Olga i majoritàriament, estan inspirades en els gags del pallasso Muniatto, i en la manera especial que té d´entendre el món, una visió original i divertida que el fa diferent a tots els altres. No és d’estranyar, llavors, que al xiquet Muniatto dels contes li passen tantes aventures... això sí, sempre fomentant els valors socials indispensables com són: el respecte pel medi ambient, la tolerància, l’amistat... i també valors personals com són: la imaginació, la creativitat, la diferenciació i la voluntat pròpia, entre altres.

Què hi treballeu primer, el text o la il·lustració?
Sempre treballem primer el text i desprès la il·lustració. No és que sigui un ordre que ens hem imposat, sinó que va sorgir així des del primer conte que vam crear i, com ens ha anat bé aquest sistema de treball, doncs l’hem continuat. 

Com valoreu l’aspecte didàctic de les Contalles de Muniatto? Poden donar joc en un aula? 
Tots els contes contenen una ensenyança, una lliçó. Per exemple,  “Muniatto i el jardí de la mare” ens ensenya a ser pacients i constants, perquè arribar a aconseguir el fruit costa. 
En un aula poden donar molt de joc, i  més ara que ja estem treballant les unitats didàctiques de cada conte i que els col·legis és podran descarregar mitjançant  la web d'Onada. A cada unitat didàctica hi han unes activitats per abans de la lectura, i unes per després de la lectura, a més d’una activitat de manualitats, totes enfocades a potenciar i ampliar tant la comprensió com l’ensenyança de cada u dels contes. 

Hi teniu pensades noves Contalles? 
I tant que sí, tenim tres contes més pensats i guardats per a la propera edició. Però no ens preguntes el tema perquè l´Olga ho vol mantenir sempre en secret fins que no es publica.... així resulta molt més emocionant!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada