dijous, 18 d’octubre del 2012

Coneix la història benicarlanda. Es presenta el llibre "Benicarló, 1841-1965"

Cliqueu per a ampliar

La presentació del que s'ha denominat "l'obra definitiva de la història de Benicarló" arriba aquest cap de setmana, en concret, serà al Magatzem de la Mar (c/ Crist de la Mar), a les 19 hores del dissabte 20 d'octubre. L'acte serà una repàs pels darrers segles a la ciutat del Maestrat, a càrrec del geògraf i historiador Juan Luis Constante, autor de la publicació.

"Benicarló 1841-1965" és un projecte monumental, enciclopèdic, que aborda exhaustivament en la història cadufera. Treball de gairebé una dècada, es presenta en tres toms, que sumen tots plegat 1.200 pàgines, enquadernats amb qualitat, la qual cosa fa que siga una obra única en les nostres comarques quant a historiografia local.

Com ha exposat l'autor en la presentació als mitjans, les dates del títol obeeixen a dues fites històriques: del 1841 es conserva la primera acta del consistori benicarlando, després de la crema de l'arxiu municipal a la Guerra Carlista, i al 1965 s'aprova el primer PGOU, que marca el pla urbanístic a seguir. D'ací el subtítol: "De la antigua villa del Maestrazgo hacia la ciudad contemporanea". El primer tom, "Los soportes", parla dels recursos de la població: la gent, el territori, els organismes locals, etc. El segon, "Las transformaciones", mostra l'evolució de Benicarló des de la meitat del segle XIX fins la ciutat industrial dels passats anys 60. Finalment, "Los apéndices" són un seguit de biografies de benicarlandos i altres fonts documentals.

Amb tot, Constante ha confeccionat una obra que satisfa tant al públic interessat en conèixer la història de la població com als estudiosos que vullguen aprofundir en la historiografia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada