dijous, 11 d’octubre del 2012

Gerard Vergés vist per Emigdi Subirats. Novetat literària per a aquesta tardor

D'ací prop d'un mes, Tortosa viurà la presentació d'un nou llibre que homenatja a un dels grans noms de la literatura ebrenca contemporània: Gerard Vergés. L'autor de titols com "Alfabets per a adults" o "Lliri entre cards" i membre del grup que va posar en marxa la revista Geminis, un referent cultural a les Terres de l'Ebre de la posguerra, és el protagonista d'una obra a càrrec d'Emigdi Subirats. La novetat forma part de la col·lecció Gent nostra, i és el segon volum darrere d'un altre intel·lectual tortosí, en Manuel Pérez Bonfill.

El de Camp-redó parla de la figura humana i literària de Vergés, i inclou una breu antologia dels seus textos. De formació i ofici farmacèutic, després de Geminis (1952-61) no hi va tornar a irrompre al panorama literari fins encetada la dècada dels 80. El 1981 guanya el Carles Riba de Poesia amb "L'ombra rogenca de la lloba", i el 1985, el Josep Pla de Narrativa per "Tretze biografies imperfectes", primers d'una sèrie de guardons i reconeixement que arriben fins la Creu de Sant Jordi al 2007. També hi ha destacat com a traductor de les obres de Shakespeare, una de les seues notables influències.

Així, amb aquest llibre d'Emigdi Subirats es pretén posar en valor l'obra de Gerard Vergés, promoure-la i difondre-la arreu del territori lingüístic. El passat mes de juliol, Subirats exposava el projecte al seu bloc Lletres Ebrenques, tal i com podeu llegir tot clicant ací. A més a més, el retrat del tortosí com símbol literari d'aquestes terres continua vigent; fa unes setmanes, Emili Rosales li dedicava unes pàgines a La Vanguardia, que es poden llegir tot seguit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada