dilluns, 8 d’octubre del 2012

Conservar el patrimoni oral: ressenya de "Cançons tradicionals a Mont-roig del Camp"

"Ca l'Isidre" és el bloc que hi manté la llibretera reusenca Montsant Fonts (Llibreria Gaudí) i que ha dedicat una entrada a una novetat editorial del Camp, apareguda aquestos darreres dies, en concret, de les "Cançons tradicionals a Mont-roig del Camp", un cançoner que recull les melodies i tonades de la gent gran d'aquesta vila, transcrites pel musicòleg Joaquim Icart, en un treball coordinat per Conxita Aragonès i impulsat pel Centre d'Estudis Mont-rogencs.

En aquest sentit, l'autora del bloc apunta la importància funcional -i artística- que ha tingut la música tradicional popular per a les diverses vessants de la vida quotidiana: la feina, l'ensenyament, la festa, la religió, etc. i que ara mateix es troben en perill de desaparició, per la qual cosa, obres com aquesta són gairebé properes a la "arqueologia folklòrica".

Amb una voluntat explícita de conservació d’un patrimoni oral i de present –la portada, lluny d’evocar el context d’ús del passat, ja és una proposta de reutilització– el llibre recull poc més d’un centenar de peces –en bona part, curtes– que es presenten ordenades alfabèticament segons el títol atorgat, totes elles populars a Mont-roig.

Es tracta d’un repertori interpretat per dones aplegat entre el 2006 i el 2010. Cançons infantils, de joc, apreses a l’escola i uns escadussers exemples de cançons narratives llargues mostren prou bé els àmbits on perviu la percepció de tradicionalitat. És clar que la cançó tradicional és una expressió  de la història d’una època que se’n va i, gràcies als fruits d’aquesta recerca n’evitarem l’oblit», apunta Conxita Aragonès a la presentació, tot reconeixent la importància de l’escola per a la transmissió de moltes cançons recordades.

Finalment, la llibretera fa esment d'algunes de les peces incloses al llibre, com ara "A la plaça ballen coques" (la truculenta història de la Caterineta, morta a garrotades  pel seu pare, per haver gosat anar a ballar coques a la plaça), "La porquerola" o "San Antonio y los pajaritos".

L'article sencer de Montsant Fonts al bloc "Ca l'Isidre" el podeu llegir tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada