dimecres, 8 de maig del 2013

Tortosa a través dels objectius dels seus fotògrafs

La fotografia és un testimoni mut del pas del temps. Són imatges que ens evoquen espais i èpoques més o menys allunyades. Durant dècades, han estat la manera més fàcil i popular per guardar moments, des dels més personals fins a altres que poden ser considerats com a històrics.

Sovint, la fotografia era obra de fotògrafs d’estudi, professionals. A través dels seus objectius hi passava la vida, el dia a dia: les festivitats, els esdeveniments, els successos, les famílies que posaven reunides, imatges individuals o en parella, multitudinàries… Al remat, els fotògrafs deixaven constància gràfica de la història d’un lloc. Un lloc, com per exemple, Tortosa. La capital ebrenca compta amb cases de “retrateria” des de la segona meitat del segle XIX, però bona part del gruix fotogràfic que ens ha arribat prové a partir de la posguerra. Ara, el llibre “La Tortosa dels retratistes”, de Quimo Panisello, recupera els fons fotogràfics dels estudis instal·lats en la ciutat entre 1939 i 1983.

D’aquesta manera, al llarg de les pàgines de l’obra, es pot reviure la història recent tortosina de la mà dels retratistes José María Alavedra, Ramon Andreu, Francisco Boluña, José Daufí, Guillermo Baeza i Antonio Torres (Foto-Flash), Juan Miguel Giménez, José Ramos, Alfonso Salvador i Carlos Vallès.

Mitjançant aquestes càmeres se’ns descobreix la societat tortosina d’aquelles dècades. Són fotografies de tota mena, retrats familiars, de parella o individuals, reportatges de comunions i bodes o fotografies de persones destacades. Tampoc hi falten el Carrilet, els esports, les festes de la Cinta, els grups de música o la simple vida quotidiana als carrers, així com moments històrics de la Transició: la presència de Tarradellas i Suárez a la capital ebrenca. La llista de temàtiques és interminable, la qual cosa fa que el llibre de Panisello siga, a la seua vegada, un complet retrat d’aquella Tortosa gairebé desapareguda.

Aquesta és de vostè?

El projecte de “La Tortosa dels retratistes” va sorgir durant la confecció de l’anterior i reeixida obra de Quimo Panisello, “La vida tortosina”, la qual també recorda la ciutat a mitjans del segle passat a partir dels seus comerços i indústries. En aquest sentit, el dissenyador tortosí ha dut a terme una exhaustiva recerca per homenatjar els fotògrafs, tal i com exposa a la introducció: “A poc a poc, he anat completant cada casa de retratar, cercant hereus, parents o els mateixos clients que m'han anat deixant les fotografies, algunes segellades pel darrere. Les que no portaven cap segell, però, han suposat infinitat de viatges per molestar els retratistes jubilats i fer-los la mateixa pregunta: Aquesta és de vostè? “.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada