divendres, 28 de març del 2014

Es presenta a Mont-roig del Camp "Camins soterrats d'aigua", un llibre sobre les mines de la localitat

El nou volum de la Biblioteca Mont-rogenca es presenta aquesta vesprada de divendres, a partir de les 20 hores i a la Casa de Cultura Agustí Sarda de Mont-roig del Camp. "Camins soterrats d'aigua" és un llibre, a càrrec del Grup de Recerca del Centre d'Estudis Mont-rogencs, que recull i descriu les mines que durant dècades han transportat l'aigua pel terme municipal mont-rogenc, unes construccions agràries que han esdevingut en part del patrimoni històric de la població. L'acte comptarà amb la intervenció de Jordi Cáceres-Silva, professor de l'URV, autor del pròleg i coordinador de l'obra, i de Ferran Pellicer, alcalde de la localitat.

Tal com han exposat els mateixos autors al blog del CEM, la publicació pretén apropar-nos al treball de camp i de recerca documental que el Centre ha fet de les trenta-sis mines d’aigua identificades dins del terme de Mont-roig del Camp. Un treball científic, en el que es detalla la història de cada mina, la informació la trobareu recollida en forma de fitxa. Totes les fitxes s’inicien amb una breu introducció i, a continuació, hi apareixen dades com els seus detalls tècnic que fan referència a la zona de captació, les coordenades, la longitud l’aflorament a la superfície o el sector d’irrigació així com fotografies d'alguns dels seus elements: hi ha que encara ragen, d'altres, nomès en queden tímides restes.

El conjunt té la voluntat de ser una radiografia que revisa l’estat actual de les mines que encara ragen. D’altra banda, hem pogut inferir unes característiques comunes en les nostres mines d’aigua que apareixen esmentades en un estudi introductori, el qual, a més, us ajudarà a conèixer millor què és i com funciona aquest sistema d’aprofitament de les aigües subterrànies.

No és l'única novetat mont-rogenca
"Camins soterrats d'aigua" és la primera de les dues novetats que la col·lecció dedicada a aquesta vila del Camp trau a les llibreries en aquesta primavera. L'acompanya "L'ermita de la Mare de Déu de la Roca, història d'un símbol", la reproducció i estudi d'uns escrits de Josep Savall Ferrando sobre el característic ermitori mont-rogenc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada