dimarts, 14 de juliol del 2015

Es presenta la biografia del compositor Carles Santos

El 25 de juliol, l’Auditori Carles Santos de Vinaròs acull l’estrena de la biografia del reconegut music vinarossenc escrita per la periodista i escriptora Alícia Coscollano, una obra literària editada per Onada que recórre la figura del compositor. La presentació comptarà amb l’assistència del biografiat i la biògrafa junt Sebastià Serrano, de la Universitat de Barcelona, i Miquel Àngel Pradilla, de la Universitat Rovira Virgili i Onada Edicions.

Parlar de Carles Santos és imaginar-se un piano. I composicions apassionades i eclèctiques. I escenografies impossibles i trencadores. El vinarossenc és, sens dubte, un nom fonamental en la música i en l’art contemporani. Més enllà d’aquestes etiquetes comunes, el llibre d’Alícia Coscollano aborda i aprofundeix en la vida de Santos, tant en el pla professional com en el personal.

“Carles Santos i Ventura”, publicat per Onada, és el títol d’aquesta obra biogràfica escrita com un assaig a partir de les extenses converses que l’autora ha tingut amb el compositor, les quals han fructificat en aquest volum que es presentarà el pròxim dissabte 25 de juliol a les 20 hores i com no podia ser d’altra manera, a l’Auditori Carles Santos de la Fundació Caixa Vinaròs (c/ Socors, 64).

“El fet insòlit de Carles Santos”
Insòlit, és a dir, no acostumat, extraordinari, és el millor adjectiu que li escau al músic, i amb ell obre Coscollano el llibre. A través de les seues pàgines descobrim com aquell xiquet que als pocs anys dominava el piano ha recorregut pràcticament tots els camins de la música, deformant, renovant i revisitant gèneres com l’òpera, o com la seua extensa trajectòria artística, la qual encara s’eixampla, ha transitat també els viaranys del teatre, la fotografia, el cinema, l’escenografia, tot creant un estil propi i reconegut.

Contat per Santos i de la mà de Coscollano, la biografia ens porta pels estudis a Barcelona i a París, el viatge a Nova York amb el Catalan Power, la influència de John Cage i els treballs amb Joan Brossa i Pere Portabella a la capital catalana, una ciutat que juntament amb Vinaròs, conforma el seu paisatge vital. Les seues obres i les circumstàncies que les envolten també composen una bona part d’aquest assaig: To-ca-ti-co-to-ca-ta, Ricard i Elena, La pantera imperial o Sama Samaruck Suck Suck, per esmentar-ne unes quantes. Al remat, com apunta l’autora, “‘Carles Santos i Ventura’ és un resum biogràfic que s’endinsa en vivències i anècdotes que al llarg de la trajectòria del músic donen sentit i ens aproximen a la seua manera de vore i entendre l’art i la vida, que mai va deslligat”.

La biògrafa
Alícia Coscollano i Massip és una escriptora, poeta i periodista d’arrel benicarlanda. Aquest és el seu quart llibre després de “Cosas rotas”, “La Polinesia” i “Cròniques de la innocència”. En el camp del periodisme ha treballat en el setmanaris El Dissabte i 7 dies. Actualitat de Vinaròs. En 2013 impulsa el mitjà digital La Calamanda i des del 2014 és corresponsal al Maestrat de Ràdio Terra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada