dimecres, 15 de juliol del 2015

De viatge amb Onada: l'Índia segons "Mango con pimienta" d'Ángel Martínez Bermejo

Si en la proposta viatgera de la setmana passada vam recórrer Europa acompanyant Andrea Aguilar-Calderón, ara hi canviem de continent. Marxem a Àsia, concretament a l'Índia, i més concretament, a Kerala, a la punta sudoriental del subcontinent, la part que mira cap Europa. Allí ens espera Ángel Martínez Bermejo, un periodista especialitzat en viatges de contrastada trajectòria i experiència, autor de "Mango con pimienta. Un viaje a Kerala", IX Premi Internacional de Literatura de Viatges "Ciutat de Benicàssim".

L'escriptor madrileny de seguida ens posa en situació. Kerala és un estat ben diferent a la resta de la Unió. Ha estat des de segles una terra oberta a exploradors (Ibn Battuta, Vasco de Gama) i a les influències exteriors. Cruïlla de cultures i religions, avui en dia és un indret amb una alta alfabetització i una esperança de vida semblant a l'europea. És l'avantguarda del progrés sense oblidar les seues arrels.

Com un bon viatger -diferent a un bon turista-, Martínez Bermejo deixa a un costat la guia i es disposa a conèixer i presentar-nos Kerala endinsant-se en la seua societat. Per un camí que transita a soles, se'ns apareixen múltiples personatges que ens ajuden a comprendre un país, que tot i les dificultats, és feliç i optimista. Taxistes, comerciants d'espècies, periodistes, venedors ambulants… les diverses cares keralís ens aproximen el què hi ha darrere de l'exotisme.

I el periodista observa i participa: persegueix un tigre per la selva i presència l'impressionant festivitat del Pooram d'Arattupuzha, una imatge de la qual il·lustra la coberta de "Mango con pimienta". La multicultural i portuària ciutat de Kochi, centre del comerç d'espècies al llarg d'anys i anys, o els paratges i aldees que envolten Thiruvananthapuram, la capital de l'estat, en són d'altres de les destinacions que ens proposa el periodista. Tot amanit amb les continues referències polítiques, històriques, socials i etnològiques que reparteix l'autor per la narració, i que, sens dubte, ens conviden a desplaçar-nos a 10.000 quilòmetres a traves de les pàgines del llibre. Tal com apunta Pablo Strubell al digital Leer y Viajar, "lejos de resultar una recopilación de textos inconexos, el hilo conductor del viaje, su propia ruta, el autor teje un relato ameno e interesante en busca de aquellos lugares que explican la historia, la cultura y las religiones que conviven en esta región".

Per a saber una mica més de les experiències de Martínez Bermejo a Kerala, podeu escoltar l'entrevista que li van fer al programa radiofònic SER Aventureros.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada