dijous, 3 de març del 2016

"La cuina de la Sénia", a la recerca del sabor perdut

La periodista Berta Vilanova ha publicat al diari Ara un reportatge al voltant dels receptaris lligats a la gastronomia del territori i a la recuperació de les menges tradicionals en un moment de globalització, també culinària. Així, en "A la recerca dels sabors perduts" hi posa sis exemples de com la literatura gastronòmica "es reivindica com un factor identitari i cultura que cal cuidar". I en aquesta selecció hi ha lloc per a "La cuina de la Sénia", representant d'una col·lecció, La Teca, que precisament s'ha caracteritzat per una tasca de recuperació i difusió de cultura a partir la riquesa dels productes i les coccions.

En l'article, Vilanova entrevista a la coautora Victòria Almuni, la qual fa cinc cèntims de quin va ser l'objectiu de la publicació i com es pot explicar la història i la societat, en aquest cas la senienca, a partir de la gastronomia:

“És una espècie de tribut que fem als nostres pares, per tot allò que ens han ensenyat”, diu Victòria Almuni, coautora del llibre, juntament amb la seva germana Rosa Almuni i el cuiner Manolo Blesa. “La gastronomia forma part del patrimoni immaterial i s’ha de cuidar perquè no es perdi”, opina l’autora. El llibre, que consta de 24 receptes, és també un recull de tradicions orals i de costums de la vida quotidiana relacionats amb la gastronomia. “Tots els plats amaguen una història al darrere que s’ha de conèixer. Els ous d’estraperlo, per exemple. Un plat en què semblava que només hi havia ous però a baix de tot t’esperava una sorpresa: la carn. Després de la guerra, fer estraperlo volia dir amagar la collita per després vendre-la, ja que en aquell moment les autoritats et confiscaven l’oli i el blat per racionar-lo”. Segons Almuni, ara es tornen a tenir ganes de recuperar aquesta memòria, com una forma de reivindicar la identitat pròpia en un món tan globalitzat. “Des que vam publicar el llibre, la gent del poble s’ha interessat per recuperar les receptes de casa seva, i això per a nosaltres és molt satisfactori”.

Podeu llegir el reportatge del diari Ara tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada