dijous, 29 de setembre del 2016

Preparant novetats: "Orígens i formació de l'Institut Elemental de Benicarló" de Francisco Mezquita


En aquest llibre, tot aprofitant les fonts documentals existents a l’arxiu històric de l’IES Francesc Ribalta, hem volgut posar en relleu la creació i l’obra de l’Institut Elemental de Benicarló a través d’alumnes i professors durant el període republicà com un exemple més de la tasca educativa de la Segona República, la qual es pretenia que fos el motor i la base de la nova societat arreplegant en aquest cas l’interès i els anhels de l’Ajuntament del poble de Benicarló que al mateix temps es feia portador de desig d’una societat dinàmica i emprenedora que volia ser el centre educatiu de la comarca incorporant les demandes d’escolarització i formació dels pobles del voltant en un procés que malauradament va tallar de colp la guerra civil.

També pretén ser un homenatge a tota la comunitat educativa d’aquella etapa republicana, tant per als que malgrat els avatars dels anys posteriors van aconseguir els seus propòsits com per a aquells que pels mateixos motius es van quedar en el camí. Els esforços de tots mereixen aquest reconeixement.

Francisco Mezquita Broch (Vila-real, 1947) és catedràtic d’Història. De forma paral·lela a l’activitat professional docent a l’Escola Universitària de Formació de Professorat de Castelló i a l’IES F. Ribalta de la mateixa ciutat, s’ha dedicat a la investigació històrica mitjançant diversos treballs i articles en revistes d’àmbit local i llibres col·lectius de diferent temàtica. És també membre del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, des de la seua fundació, i participa en l’organització i la confecció d’exposicions, homenatges, jornades i altres activitats de difusió, de recerca i d’informació sobre el tema.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada