dimecres, 1 d’agost del 2018

El més consultat a Onadaedicions.com durant juliol

Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el passat mes de juliol.

FICCIÓ

1. Xarxa prima. La ruta literària que va tindre lloc fa unes setmanes pels escenaris d'aquesta novel·la d'Amàlia Roig, celebrada a Vinaròs dins de l'Estiu Literari de Maestrat Viu, ha recuperat aquest títol publicat a les darreries de l'any 2015. Entesa com una continuació de l'anterior "Un viatge fora forat", Roig recupera a la periodista i escriptora Anna Miralles descobrint el territori de cruïlla, i en aquest cas, la seua vessant més artesanal.

2. Locura para el alma. Aquest mes de juliol també ha comptat amb el debut literari de Blanca Jovaní. L'escriptora benicarlanda ha publicat aquest poemari basat en experiències personals i que busca oferir consell en situacions difícils a partir de les vivències del jo poètic. Es va presentar a l'Espai Onada de Benicarló, passat divendres 27 de juliol, en un acte ple de gom a gom que aventura un reeixit recorregut per aquest títol.

3. Tropecientas trompas. Continuem amb ficció creada a la comarca del Maestrat. Quan l'estiu despuntava, el peniscolà Sergi Cambrils presentava el seu primer llibre, que recull una bona selecció dels microrelats escrits (i molts d'ells radiats) que ha confeccionat en els darrers temps. Lectures àgils i fresques, gairebé a relat per fulla, alguns emocionats, altres divertits, uns tercers irònics. Com diu l'autor parafrasejant la coneguda cita cinematogràfica, aquest llibre és com una capsa de bombons, mai no saps de quin sabor serà el següent microrelat.

4. La maleta del abuelo. Quan resta un mes per tancar el termini de la nova edició del Premi Internacional d'Àlbum Infantil Il·lustrat Ciutat de Benicarló, la potència d'aquest guardó es mostra amb el recorregut que tenen les obres guanyadores. Dos anys després de l'arribada a les llibreries, aquest conte dels asturians Juan Hernaz i Fátima Fernández sobre la malaltia de l'Alzheimer manté l'interès del públic gràcies a la sensibilitat i emoció del text, i a la plasticitat i tendresa de les il·lustracions.

5. Quaranta-sis contes i un gelat. Un títol ben adient per als calors estivals. Poc abans de faltar, Vicent Marçà va publicar aquest divertit i curiós exercici literari per a un llibre infantil: sobre una mateixa situació, dos xiquets que es disputen per un gelat, l'escriptor efectua fins a quaranta-sis versions diferents, que serveixen per treballar a les aules els registres i la creativitat, i també per passar-ne una bona estona de lectura. Tot un clàssic del catàleg d'Onada, que ja compta amb diverses edicions.

NO FICCIÓ

1. El rebost perfecte. La cuina de Miquel Barrera. Aquest llibre, presentat fa un mes i escaig a Castelló, és una obra única i de qualitat, tant pel format com pels continguts. L'escriptor Joan Garí es proposa literaturitzar la gastronomia valenciana a partir del retrat que realitza del xef Miquel Barrera i de la seua gastronomia, simbolitzada en el restaurant Cal Paradís, a la Vall d'Alba, que ha passat de fonda familiar a estrella Michelin. Barrera basa la seua cuina en la riquesa agroalimentària de les comarques de Castelló, un veritable reservori de sabors.

2. Maquis i masovers. Una de les darreres novetats és aquest assaig històric sobre la difícil situació dels masovers, al foc creuat entre els maquis de l'Agrupació Guerrillera de Llevant i Aragó, i les forces del franquisme, per les serres del Maestrat i Terol. L'historiador castellonenc Raül González recupera aquestes vivències dramàtiques i analitza com els masovers van viure entre la resistència, la supervivència i el terror. Serà un dels llibres d'aquest agost al nord valencià, amb presentacions a Vistabella, Ares i Benassal.

3. Les muixerangues valencianes. Ja només queda mes i escaig per a que Algemesí torne a ser la capital festiva valenciana, i no hi faltarà la muixeranga. Però no sols hi ha muixerangues a la Ribera. Joan Bofarull mostra en aquesta completa, documentada i visual obra la riquesa del patrimoni festiu de les torres humanes valencianes, que abasten de punta a punta del país, siguen en colles organitzades o espontànies, tradicionals o de nova creació.

4. El tortosí del Baix Ebre i l'estàndard. Un llibre doblement sorprenent: primer per l'exhaustivitat del seu contingut, i la segona, per la càlida resposta del públic, tot tenint en compte que és un títol de filologia. Aquesta obra monumental de Carles M. Castellà recull i preserva el patrimoni lingüístic del Baix Ebre, a partir de l'estudi de vuitanta informants de tots els pobles de la comarca, i el buidatge de textos històrics tortosins.

5. Benicarló, 1841-1965. L'obra més extensa del catàleg d'Onada és aquest conjunt enciclopèdic de tres volums que estableix la historiografia d'aquesta població del Maestrat entre els anys 1841 (la documentació municipal anterior es va perdre a les carlinades) i 1965 (quan arriba l'urbanisme que configura la localitat actual). Amb aquesta publicació, Juan Luis Constante signava l'obra històrica i imprescindible, de referència per a Benicarló i els benicarlandos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada