divendres, 3 d’agost del 2018

La quarta edició del Sopar de Lletres d'Onada Edicions va aplegar un centenar de persones a Tortosa

Al voltant de 130 persones s'hi van aplegar al Sopar de Lletres d'Onada Edicions, que enguany va tindre lloc a la ciutat de Tortosa, el passat dimecres 1 d'agost. Aquesta trobada lúdica, cultural i gastronòmica, que es consolida amb la quarta edició, va aglutinar gent del món de les lletres, de la cultura, de l'associacionisme i de la política per reivindicar els creadors i creadores de les comarques de cruïlla que formen l'antiga diòcesi de Tortosa.


El Restaurant Corona de la capital ebrenca va acollir un Sopar de Lletres que va comptar amb les micropresentacions de fins a 18 llibres de temàtica territorial que ha publicat Onada en els darrers dotze mesos. Una xifra que mostra la riquesa de les propostes literàries i el paper referent de l'editorial. També va ser un indicador de la diversitat: el públic present va escoltar parlaments de novel·les ("L'escamot de la nit serrada" de Manel Ollé, "Vestigis de foc" de Pedro Manchón, "Tropecientas trompas" de Sergi Cambrils), llibres infantils i juvenils (el projecte "A l'escola, Terres de l'Ebre!" del Grup La Deriva, "Muniatto celebra la Diada" de les Germanes Besolí, "La pols dels dies" de Carme Cruelles), poemaris ("Locura para el alma" de Blanca Jovaní, el llibre col·lectiu "Versos contra la violència"), títols de divulgació històrica ("Primavera del 38" de Ricard Martí, "Les arrels històriques de la comarca dels Ports" de Vicent Royo, "La Jana moderna II" de Joan Ferreres), biografies ("Francesca Aliern i Pons" d'Emigdi Subirats), lingüística ("Cultura popular, folklore i etnologia del Baix Ebre" i "El tortosí del Baix Ebre i l'estàndard" de Carles Castellà, "El rebost de la llengua" coordinat per Joan-Josep Sancho, i la revista "Empelt" de Maestrat Viu), divulgació científica ("Hèctor Molina, la veu de la terra del segle XXI" d'Alícia Coscollano) i assaig ("Els paisatges trobats" de Josep Santesmases). A més a més, s'hi va fer esment als Premis Literaris Ciutat de Benicarló, amb la convocatòria oberta fins el pròxim 1 de setembre.

L'acte va comptar amb els parlaments de Miquel Àngel Pradilla, director científic d'Onada Edicions, qui va fer cinc cèntims del paper de l'editorial, que aquest 2018 compleix 15 anys, com a vertebrador d'una cultura comuna a les dues ribes del riu Sénia, convertint les perifèries administratives en centralitat; i de Meritxell Roigé, alcaldessa de Tortosa, qui va destacar l'aposta del municipi per la cultura amb iniciatives com els Premis Ciutat de Tortosa.

Homenatges
Els moments més emotius del Sopar de Lletres van vindre amb els homenatges. L'acte de reconeixement va recaure a Rosa Cubeles i la resta de l'equip de la llibreria La 2 de Viladrich, la qual amb una tradició de més de 250 anys, és el referent més emblemàtic de la literatura i dels llibres a les Terres de l'Ebre. Els escriptors Jesús M. Tibau i Manel Ollé van ser els encarregats de fer les paraules d'homenatge a aquesta institució.


També hi va haver moments per al record per a dos homenots de la cultura desapareguts en el darrer any. El compositor Carles Santos, assistent assidu al Sopar de Lletres, va ser recordat per Alícia Coscollano, autora de la seua biografia. Mentre, el professor Manuel Pérez Bonfill va ser evocat per Emigdi Subirats. En l'acte, a més, es va anunciar que al setembre s'hi celebrarà un acte d'homenatge a aquest escriptor i mestre tortosí que va faltar fa uns mesos.

Ressò als mitjans
Han estat diversos els mitjans de comunicació que han dedicat espai al Sopar de Lletres. Podeu llegir les cròniques publicades a digitals com Surtdecasa, La Calamanda, La Marfanta o EbreDigital. També podeu veure les peces audiovisuals de Canal Terres de l'Ebre i Canal 21, a continuació.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada