dimarts, 13 d’octubre del 2020

"Un activista al bastidor". El Temps es fa eco de "Pel meu país", les memòries de Toni Royo

 
 
La periodista Violeta Tena ha dedicat un extens reportatge-entrevista a Antoni Royo, qui acaba de publicar el seu llibre de memòries, un monumental volum de títol "Pel meu país", que manifesta el caràcter compromès d'una vida per la cultura i la llengua dels valencians."Ell com cap altre ha estat al darrere de bona part dels projectes vinculats al redreçament del país, especialment a les comarques del nord del País Valencià. Ho ha estat com a responsable d’Acció Cultural del País Valencià a Castelló durant més de quatre dècades, però també, i sobretot, per la seua vocació de servei al país", obre l'article, publicat a la revista El Temps.

El text esdevé un retrat de Royo i per extensió, de la vida continguda a les pàgines del llibre. A la vegada, és una acurada descripció de la història contemporània del País Valencià i de Catalunya, des de la nit del franquisme al procés independentista. En paraules d'Ali Brancal, prologuista de "Pel meu país", l'autor ha conegut de primera mà episodis "que han canviat o influït en el nostre món".

De nou al reportatge, Tena recull les motivacions per deixar per escrita la seua trajectòria després de quasi mig segle de treball a ACPV a Castelló: "com a historiador, he lamentat en moltes ocasions que gent notable del moviment catalanista no haja deixat per escrit les seues vivències. Són coneixements i vivències valuoses per a les següents generacions", posa en paraules de Royo.

A partir d'ací, l'article d'El Temps condensa les fites que se succeeixen capítol rere capítol, farcides d'anècdotes i d'aparicions de grans i xicotetes patums de la cultura, la política, l'art i la societat. No deixa de banda l'evolució del pensament d'Antoni Royo a mesura que avança la cronologia i es referma en el seu compromís activista. També de la seua ciutat, Castelló. " Hi ha pocs detalls de la història de la ciutat que se li escapen. Perquè Toni també és un activista per la seua ciutat i no ha perdut l’ocasió, sempre que ha pogut, de fer costat a les opcions polítiques situades en les seues coordenades nacionals. D’una manera discreta, això sí, en un segon pla".

Podeu llegir el reportatge sencer tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada