El passat dissabte, la protagonista gastronòmica del Maestrat va ser "La cuina de Traiguera", el nou receptari de propostes culinàries que han composat el cuiner Rafael Gauxachs i l'escriptor Vicent Sanz. El Centre Cultural Pere Labèrnia es va omplir de gom a gom per a la presentació d'aquest llibre que explora la cultura, la història i la tradició dels fogons i els ingredients que, des d'antuvi, han marcat la vida quotidiana i festiva dels traiguerins i les traiguerines.
L'obra forma part de La Teca, la col·lecció d'Onada Edicions dedicada a la cuina del territori, en el seu segon volum d'enguany després de "La cuina de la carxofa de Benicarló"/"La cocina de la alcachofa de Benicarló". Rafael Gauxachs, encarregat de la part culinària, és el cuiner de la Casa dels Capellans, el prestigiós restaurant ubicat a un lloc tan emblemàtic com és el Santuari de la Font de la Salut, mentre que Vicent Sanz, autor dels textos, ja havia escrit al voltant del seu poble en diverses obres de caire local, l'última, precisament, també dedicada al temple renaixentista i barroc que omple el cor del Maestrat. Les autories es completen amb la coordinació del cuiner vinarossenc Juanjo Roda i les fotografies d'Abel Sogues i Paül Peralta.
Gauxachs i Sanz van ser els protagonistes de la presentació pública del llibre, junt Miquel Àngel Pradilla, professor de l'Universitat Rovira i Virgili i representant d'Onada Edicions. Els autors hi van destacar la singularitat de la cuina traiguerina, com la sopa rellena, una antiga recepta pròpia de les celebracions, o l'arròs de barraca, feta al camp en temps de caça, una activitat molt difosa entre el veïnat. També s'hi va parlar dels olis d'oliveres mil·lenàries, com a ingredients de qualitat, i ara, símbol del territori.
Article de Vicent Sanz
El dia abans de la presentació, Vicent Sanz hi va penjar al seu blog Triticària un extens article que recull la gènesi i alguns dels elements clau que caracteritzen "La cuina de Traiguera":
Rafa ha recollit les receptes i jo les he redactades i les he complementades amb notes d’interès antropològic. Juanjo Roda ho ha supervisat i polit a meravella. Hem comptat amb la inestimable col·laboració de Ramona Ribera, la darrera fornera pròpiament dita del poble; d’Àngela Ortí i Maria Nàquer, mare de Rafa, de la família del restaurant La Fonda en què va criar-se; i d’Elisa Arnau, ma mare, que m’ha orientat quan m’assaltaven els dubtes culinaris.
Treballar amb les seues informacions ha estat un descobriment d’una matèria que, en realitat, parlo per mi, m’he adonat que només coneixia superficialment. I un enriquiment personal que ens agradaria transmetre al públic lector, al de Traiguera per descomptat, perquè suposa una experiència identitària sense equivalent, però també al del Maestrat, al dels pobles amb els quals compartim tanta història, i sobretot amb el públic que no ens coneix, perquè, tal com afirmem a la contraportada del llibre, potser la vigència de les nostres formes de vida locals siguen poc conegudes però conté l’herència històrica, social i cultural del nostre país i del nostre poble, una personalitat ben afaiçonada al llarg del temps.
Podeu llegir l'article sencer tot clicant ací.
La visió d'Abel Sogues
Si Vicent Sanz ha plasmat la presentació en un text, el fotògraf Abel Sogues ho ha fet amb la seua càmera, tot recollint un grapat d'imatges de l'acte del dissabte, entre les quals hi ha aquesta, penjada al seu Facebook.
Podeu veure més imatges del fotògraf de Traiguera al seu Flickr.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada