Arran del llançament de la novel·la "Sí, podem?" de Marc Pallarés, Premi de Narrativa Llorenç Villalonga Ciutat de Palma, Vilaweb ha dedicat una ressenya a aquesta novetat narrativa, el segon títol de l'autor valencià, de qui Joan Triadú va destacar que havia trobat "un retorn als valors de la novel·la com a obra d'art".
El text fa un breu resum del motor del llibre, una sèrie de protagonistes, encapçalats per la Marta, que, "es qüestionen el lema que Obama va llançar al món: han de conviure amb la contradicció d’anhelar
grans transformacions socials però, alhora, comprovar que els petits
canvis de les seves vides sovint resulten complicats". Així, el triangle que composen aquesta mare separada, el seu oncle diputat i el fill d'aquest, mestre a un circ, es veu colpejat pel desig de canviar el món, però hi xoquen davant la impossibilitat de canviar les seues pròpies vides.
La ressenya destaca la prosa àgil i "uns diàlegs creïbles, per unes descripcions efectives i per una narració que flueix i que no s’allunya de la realitat que evoca". També hi assenyala l'aparició de temes socials que hi són presents a partir dels sentiments dels personatges: "hi suren idees i temes que són tractats amb un fer incisiu".
Aquests entrebancs que la realitat ens imposa, la crida de l’instint, del risc, l’assumpció del fracàs o la il·lusió per l’esperança cristal·litzen en la força vital dels protagonistes de Sí, podem?, personatges amb alè propi i que no es redueixen a les exigències de l’artefacte literari, perquè arriben al lector, el commouen. Després de tancar aquesta novel.la, ens fem una vegada i una altra la pregunta d’Obama, i almenys podem contestar que sí, que la lectura ens obre la possibilitat de mirar la nostra vida d’una manera diferent, més madura i, alhora, més pausada.
Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada