divendres, 17 d’abril del 2015

La Sènia dóna a conèixer la seua cuina tradicional

La Sénia acull el avui divendres la presentació del llibre "La cuina de la Sénia", publicat per Onada Edicions. L'acte començarà a les 19 hores al Centre Marcel·lí Domingo. Els autors, Victòria i Maria Rosa Almuni, i Manolo Blesa, presentaran el recull de receptes típiques de la localitat del Montsià. També intervindran Marutxi Ballester, alcaldessa de la Sénia, Miquel Àngel Pradilla, professor de la URV i Juanjo Roda, director de la col·lecció La Teca, en la qual s'inclou el llibre.

El receptari fa palesa d'una gastronomia tradicional marcada per la privilegiada ubicació del poble, situat en terra de cruïlla geogràfica i històrica, amb els Ports, el riu Sénia i la plana com a espais de desenvolupament humà des de fa segles. Un entorn que, juntament amb la proximitat de la mar, ha subministrat els variats recursos naturals que han servit d'aliment, com l'oli, la caça, o el peix que arribava al mercat, mentre que la història i la cultura han anat transformant les formes d'elaboració d'aquests aliments. Com a confluència d'eixes dos vessant apareix el recull de plats típics recopilats al llibre. Alguns són plats del dia a dia, mentre que altres més elaborats són per a dates especials, i alguns inclús han estat quasi perduts amb el pas del temps.


Així, el llibre tracta de mantindre la cultura culinària de la Sénia, utilitzant a més el receptari com a forma d'entendre les formes de vida i treballs tradicionals del poble. Però també és un repàs pels llocs on s'han presentat i degustat aquestos plats al llarg del temps: Les fondes històriques, que van marcar la gastronomia local amb la seua forma particular de cuinar-la i presentar-la, per als seniencs i senienques, però també deixant empremta en els forasters.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada