dilluns, 31 d’agost del 2015

"Un bar és un xicotet teatre de la vida, de les glòries i de les misèries de la vida, sobretot per a les classes humil". Antoni Gómez, entrevistat per Josep San Abdón

Els records d'una infantesa a un Sagunt en ple canvi és un dels temes centrals de la novel·la "Maleïts entrepans". El crític Josep San Abdón ha entrevistat el seu autor, Antoni Gómez, en una conversa que podeu llegir al blog SQ Lectures, i que ha girat entorn a qüestions com ara la conjunció entre experiències pròpies de l'escriptor-personatge i la ficció o els espais propis del casc antic de Sagunt com a univers d'aquesta infantesa dels anys 60 que ben bé es pot traslladar a la majoria de pobles i ciutats valencianes: "El barri de la ciutat vella és l’entorn on s’ubica el bar, on transcorre l’acció de Maleïts entrepans. I la ciutat vella de Sagunt és un barri on estava la jueria, una de les més importants del País Valencià. El castell era l’espai dels jocs dels més menuts. Aleshores, com passava per tot arreu, la vivència de la infantesa estava íntimament lligada a la natura: els rius, les marjals, l’horta, la muntanya; els espais patrimonials, els castells, les torres, les muralles, etcètera. Eren espais habitats pels infants. Ara tot això ha desaparegut", exposa Gómez.

La novel•la naix del sentiment de perplexitat davant del pas del temps, una de les meues obsessions creatives. Qui sap si la literatura, que permet la plasmació amb paraules del temps passat, ens crea certa il•lusió d’eternitat. Aquest tema no és qualsevol cosa, és una qüestió essencial de la vida. El temps tot ho devora, no hi ha solució ni alternativa possible davant d’aquest procés inexorable, tot passa, tot és fràgil i fugisser.

Podeu llegir l'entrevista sencera tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada