dimecres, 17 d’agost del 2016

"Els representants del paisatge humà autèntic de la Ilercavònia". Vicent Sanz parla de "Xarxa prima"

El passat divendres 5 d'agost, Amàlia Roig presentava el seu nou llibre, "Xarxa prima", a la vila maestratenca de Traiguera, on va comptar amb la participació de l'escriptor Vicent Sanz. Eixe mateix dia, el coautor de "La cuina de Traiguera" va publicar al seu blog la ressenya que havia fet de la segona novel·la de l'autora vinarossenca, un recorregut entre la crònica i la ficció pels artesans i menestrals de les terres de cruïlla entre Catalunya, València i Aragó.

En l'article, Vicent Sanz apunta la continuació de "Xarxa prima" respecte a l'anterior "Un viatge fora forat", amb qui comparteix protagonista, Anna, una periodista afincada a terres catalanes que retorna al seu Vinaròs natal, i des d'on desplega un mapa emocional per l'Ebre, el Maestrat, els Ports i el Matarranya. El fet d'escollir artesans, persones reals que han posat en marxa projectes arrelats al territori, no és casual. Com recorda Sanz, aquests "són els representants del paisatge humà autèntic de la Ilercavònia, els representants d’una manera de viure que no es correspon amb els embats de la contemporaneïtat, sinó que suposen l’adaptació de les formes de vida tradicional a les circumstàncies i els canvis que comporta el present. Cada artesà ensenya, mitjançant l’explicació del seu procés productiu, una saviesa que connecta la narradora i el lector amb la identitat dels orígens. Amb la identitat de la Ilercavònia".

La ressenya també s'hi fixa en la peculiar estructura del llibre, on s'alternen la narrativa, la crònica periodística i les notes gairebé enciclopèdiques, fet que li dóna a l'obra "un marcat caràcter digressiu" i ofereix "una reflexió lúcida, expressada en un to poètic que travessa tota la narració", afig Vicent Sanz.

Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada