divendres, 5 d’agost del 2016

Els Premis Literaris Ciutat de Benicarló anuncien els treballs guanyadors


Juan Hernaz i Fátima Fernández amb l'àlbum il·lustrat "La maleta del abuelo", Joan Garí amb la narrativa memorialística "L'única passió noble" i Joan Borja i Sanz amb l'assaig de divulgació científica "Sobre l'alquímia de la vida", han estat els guanyadors dels Premis Literaris Ciutat de Benicarló 2016. Per contra, la modalitat de Llibre Gastronòmica ha quedat deserta. L'alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, acompanyada del regidor de Cultura, Josep Barberà, i el director de publicacions d'Onada Edicions, Miquel Àngel Pradilla, van ser ens encarregats d'anunciar els noms dels premiats amb els Ciutat de Benicarló en les quatre especialitats.

Pel que fa al Premi Internacional d'Àlbum Infantil Il·lustrat, el guanyador ha estat 'La maleta del abuelo', de l'il·lustrador Juan Hernaz i l'escriptora Fàtima Maria Fernández. El jurat ha valorat l'extraordinària qualitat de l'obra i la seua vessant social i educativa, en tocar un tema tan delicat i difícil com es l'Alzheimer.

Juan Hernaz, nascut a Gijón el 1975, és llicenciat en Belles Arts, dissenyador gràfic i il·lustrador. El seu treball ha rebut nombrosos premis i reconeixements nacionals i internacionals, com el Premi de les Arts Escèniques a la Millor Indumentària i Caracterització, el International ARC Award o el prestigiós Golden Stevie Award com a millor memòria il·lustrada anual europea.

L'autora dels textos, Fátima Maria Fernández, és natural de Puerto de la Vega i va néixer el 1972. És llicenciada en Belles Arts i professora d'educació secundària i batxillerat. Ha participat en una vintena d'antologies nacionals i internacionals i els seus llibres han sigut traduïts a nou idiomes. Especialitzada en literatura i teatre infantil, compta amb una extensa nòmina de premis. Destaca, entre tots, el text amb el qual la Factoria Norte va guanyar el Premi al Millor Espectacle Teatral Infantil de l'any 2013.

El Premi de Narrativa Memorialística ha estat per al reconegut autor borrianenc Joan Garí, nascut el 1965. 'L'única passió noble' és el títol de l'obra que Garí ha presentat a concurs. L'escriptor de Borriana ha cultivat diferents gèneres literaris i compta amb una llarga llista de guardons, com el Premi d'assaig Bromera o el Joanot Martorell de novel·la. En la seua faceta periodística, escriu als diaris El País, Ara i el setmanari El temps. Un recull dels seus articles -'Un ofici de segle'- l'ha fet mereixedor del Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians.

El Premi de Divulgació Científica ha recaigut en Joan Borja i Sanz, per 'Sobre l'alquímia de la vida. Conversa amb Xavier Vendrell'. L'obra mostra els entrebancs que trobarà un xiquet amb vocació científica fins a veure fer realitat el seu somni vital. Joan Borja, nascut a Altea a 1968, és doctor en Filologia i llicenciat en Filosofia. És autor o coautor d'una trentena de llibres entre els quals destaquen títols com 'Comunicar la ciència' o 'La utopia de la ciència'. Dirigeix la publicació científica Ítaca i el Departament de Gestió Editorial en L'Institut Alacantí de Cultura Joan Gil Albert.

El Premi de Llibre Gastronòmic ha quedat desert en aquesta primera edició. El jurat ha considerat que la qualitat de les obres presentades, tot i ser més que acceptable, no és suficient per a l'alt nivell d'excel·lència que vol assolir aquest premi. Amb la vista posada en la pròxima edició, l'Ajuntament farà un esforç de comunicació per a traslladar als autors gastronòmics aquesta exigència de qualitat.

Tant el regidor de Cultura com el director de publicacions d'Onada han reconegut l'enorme qualitat dels originals presentats i han destacat que els premis han estat «un èxit de participació». Barberà ha afegit que «són uns premis ambiciosos que volen fer de Benicarló un punt de referència cultural». Per la seua banda, l'alcaldessa, Xaro Miralles, ha subratllat que «els premis literaris ciutat de Benicarló ens confirmen en el mapa de la cultura». Miralles ha dit també que «l'Ajuntament es compromet a avançar per aquest camí amb l'objectiu de consolidar aquest important projecte cultural que ha nascut amb vocació de futur». En l'acte han estat presents també les empreses i entitats que donen suport als premis: Fundació Caixa Benicarló, IFF, Ashland Chemical, Universitat Jaume I i Acció Cultural del País Valencià.

L'entrega dels Premis Literaris Ciutat de Benicarló tindrà lloc en el transcurs d'un sopar el dia 5 de novembre. Aquella mateixa setmana, l'Ajuntament programarà un seguit d'activitats, conferències i taules rodones relacionades amb les diferents especialitats que ha contemplat aquesta primera convocatòria, en un trajecte cultural que va des de la ciència fins a l'art d'escriure o dibuixar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada