dimarts, 14 de novembre del 2017

Juan Carlos Elijas, Àlan Greus i Joan Ramon Gironès guanyen els Premis Literaris Ciutat de Sagunt 2017


Els Premis Literaris Ciutat de Sagunt 2017 ja tenen obres guanyadores. El passat divendres 10 de novembre, el Centre Cultural Mario Monreal de la capital morvedrina va acollir, una ocasió més, la gala de proclamació dels guanyadors d'aquest certamen literari, un dels més prestigiosos i consolidats de les lletres valencianes. Enguany, a més a més, es complien els vint anys des de que els Premis Ciutat de Sagunt van arrencar, aleshores com a les premi de Poesia, al qual posteriorment s'hi van sumar les modalitats de Narrativa i de Teatre.

Així, el XX Premi de Poesia Jaume Bru i Vidal ha estat per a Juan Carlos Elijas per "Tríptics dels déus absents". El jurat ha reconegut un poemari on es glossen textos que pertanyen a la història de l’home en les diferents civilitzacions: Mesopotàmia, Egipte, Índia, Xina. Amb un estil entre simbòlic i atàvic, la simbologia flueix i la solitud de l’Homo poeticus cada vegada és més palès a mesura que el seu caminar s’allunya de la relació amb els déus, en benefici del llenguatge i el poema. Elijas és llicenciat en Filologia Hispànica per la UB i doctor per la UNED en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada, i exerceix de catedràtic d’ensenyament secundari a l’Institut Pons d’Icart de Tarragona.

Per la seua banda, Àlan Greus ha obtingut el XIX Premi de Narrativa per "Teoria del càstig", una novel·la els personatges de la qual caminen sobre la ratlla que delimita la infracció, ben actuant com a autoritat que sanciona, ben suportant la càrrega del càstig. Un enamorat que pateix la indiferència de l’estimada, una mestressa de casa atrapada en la malaltia del marit, un escriptor que busca l’oportunitat de publicar el seu primer llibre o un tauró de les finances que pateix un accident aeri ens conviden a una reflexió sobre que justifica el càstig més enllà de les lleis humanes. Greus és llicenciat en Filologia per la Universitat de València i erceix la docència com a professor de llengua i literatura en l’ensenyament secundari.

Finalment, el dramaturg Joan Ramon Gironès ha guanyat el XIV Premi de Teatre de Pepe Alba, dos anys després d'aconseguir-lo amb "La nit ens atrapa". La nova proposta guardonada, "Porta'm al bosc", tracta d' una professora, la qual anys després d’haver patit “bullying” durant l’adolescència, es converteix en sospitosa d’haver utilitzat a un alumne per a venjar-se del seu pitjor acosador. Gironès és llicenciat en Comunicació Audiovisual i Diploma d’Estudis Avançats (DEA) en Comunicació Social per la Universitat Pompeu Fabra, i també ha estudiat Interpretació i Dramatúrgia al Col·legi del Teatre de Barcelona i l’Estudi d’Arts Escèniques El Timbal. En 2006 assumeix la direcció de la companyia teatral Los Genios Locos, amb la qual ha estrenat totes les seues obres.



Les tres obres arribaran a les llibreries a principis de l'any vinent, publicades per Onada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada