dijous, 24 de maig del 2018

"He creat un personatge que puga vehicular tot aquest pensament masclista i que puga portar a la reflexió". David Miró, entrevistat pel crític Josep San Abdón

"El llibre és mig novel·la i mig assaig, en què es tracta el tema de la situació de la dona". Així defineix David Miró el seu debut en la literatura de ficció amb "La Germandat. Complot contra les dones" en l'entrevista concedida al crític Josep San Abdón i publicada al digital 3x4.info. En la conversa, l'escriptor de Borriana fa cinc cèntims del llibre, el qual tracta el feminisme i la situació de la dona "d’una manera que fóra fàcil per al gran públic i que fóra una cosa entretinguda". Per aquest motiu va optar per una obra de ficció en la que el públic s'hi vorà fàcilment reflectit.

La Germandat, aquesta organització que en el llibre de Miró dedica esforços a barrar el pas de les dones al poder, és un ens de ficció a una situació ben real, la lluita de gènere a partir de l'aparició del feminisme i els moviments dels drets de les dones. "La igualtat de les dones canvia el món i el statu quo, i això fa que els homes se senten amenaçats, perquè aquesta situació comporta canvis, i sempre que hi ha canvis hi ha alguns que perden, i en aquest cas els que perden són els homes que tenen el poder", hi afirma l'autor.

L'entrevista prossegueix amb qüestions d'actualitat, com la iniciativa #MeToo, que també hi apareix en la novel·la. D'altra banda, Miró hi assenyala "una tesi provocadora" que inclou en el llibre: les dones governants, com Margaret Thatcher, han servit per enfortir l'estructura el poder masculí. "Veig és que hi ha un model de dona que adopta els patrons masculins, justament perquè considera que és l’única manera d’arribar al poder, i això és una altra victòria del masclisme", diu Miró.

Al final tots els homes som masclistes en un grau o en un altre. I del que no ja dubte és que ens hem criat en un sistema de valors masclistes, i per tant els homes que som conscients d’això, el que fem és desprogramar-nos. Desprogramar tot aquest masclisme que de vegades tenim dins nostre i que de vegades no som ni conscients. I en el llibre el que he fet és l’exercici d’anar a buscar dins meu el jo més masclista per posar-me en la pell d’aquell personatge, perquè jo creia que era la manera que tinc per aportar alguna cosa. 

Podeu llegir l'entrevista sencera tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada