dissabte, 16 de juny del 2018

Onada, protagonista de la columna Notes de lectura de Gustau Muñoz


L'editor, escriptor i assagista Gustau Muñoz disposa d'una columna, Notes de lectura, a l'edició valenciana de eldiario.es, la qual, com indica el seu nom, versa sobre qüestions al voltant de la literatura, especialment la pròpia. Una d'aquestes columnes aborda Onada Edicions, l'editorial de referència al nord valencià i les Terres de l'Ebre, "comarques (que) mostren un alt grau d’unitat. No tan sols lingüística. I potser per això, ves a saber, ha pogut sorgir i reeixir, que és el més difícil, a Benicarló una editorial que reflecteix i alhora estimula, amb naturalitat, aquest sentiment profund d’unitat en el camp de la cultura. I específicament, en l’àmbit del llibre".

A partir d'ací, l'article de Muñoz proporciona algunes dades d'Onada: va ser fundada l'any 2003, i des d'aleshores ha publicat al voltant de 460 títols, de la qual la meitat correspon a no-ficció i una quarta part a infantil i juvenil. I destaca el paper de les publicacions en clau territorial: "publicació d’autors d’aquestes contrades i també llibres sobre viles i ciutats del territori, sobre fets històrics o gastronomia local. Història, societat, natura, temes de llengua, tot allò relacionat amb les comarques que comparteixen tantes coses al nord i al sud de la Sènia hi té cabuda". Això no obstant, "no es pot dir que aquest arrelament faça d’Onada una editorial comarcal, perifèrica o local, i prou. Aquesta visió esbiaixada i limitadora és un dels problemes que arrossega la cultura catalana", hi afig l'articulista.

Finalment, proposa dos títols d'Onada que troba interessants. Un és "Sobre l'alquímia de la vida. Conversa amb Xavier Vendrell", de Joan Borja, i l'altre és "L'única passió noble", de Joan Garí. Precisament van ser les obres guanyadores dels I Premis Literaris Ciutat de Benicarló, en les modalitats de Divulgació Científica i Narrativa Memorialística, respectivament. I apunta tres novetats: "Germània", de Pau Berenguer, "Maquis i masovers", de Raül González, i "Examen oral d'històries", de Joan Montañés Xipell.

Podeu llegir la ressenya tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada