dimecres, 20 de juny del 2018

Mor el professor i escriptor tortosí Manuel Pérez Bonfill

Ahir dimarts 19 de juny faltava a Tortosa Manuel Pérez Bonfill, escriptor i sobretot professor de diverses generacions d'estudiants de les Terres de l'Ebre. Nascut l'any 1926 a la capital del Baix Ebre, va tindre una joventut marcada per la Guerra Civil, un tema que apareix amb freqüència als seus escrits. Als anys 50 va ser un dels protagonistes de la revifada cultural tortosina, membre d'una generació que va posar en marxa revistes com GEMINIS o La Zuda. L'activitat compromesa amb la democràcia i el catalanisme li va comportar a ser empresonat en la dècada dels 60 per l'activitat política clandestina.

Després de la Transició aplegarien els reconeixements públics i l'impuls de la seua carrera literària, tant en el gènere de la narrativa com en la poesia. I l'any 2010, aquest homenot tortosí i ebrenc rebia la distinció de la Creu de Sant Jordi per tota una vida dedicada a la cultura, l'ensenyament i la lluita per les llibertats.

El següent any, el 2011, l'escriptor Xavier Garcia li dedicava una biografia, la qual va obrir la nova col·lecció Gent nostra. Es tracta d'un retrat en el que a partir d'unes converses entre biografiat i biògraf, es recollia les claus del seu pensament vital i de la seua obra literària.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada