dissabte, 9 de juny del 2018

"Una guerra perduda". El suplement Posdata publica una ressenya de "Germània", la novel·la bèl·lica de Pau Berenguer

El crític literari Manel Alonso ha dedicat una completa ressenya a "Germània", la nova novel·la del valencià Pau Berenguer, guanyador del Premi de Narrativa Vila de Puçol. L'article, que apareix publicat a les pàgines del Posdata, el suplement cultural del Levante-EMV, hi assenyala justament la unanimitat dels responsables de seleccionar l'obra guanyadora del certamen puçolenc, captivats per una proposta ben original pel que fa a les lletres valencianes.

I és que "Germània" tracta de la Segona Guerra Mundial i ho fa des del punt de vista de joves soldats alemanys destinats al front soviètic. Berenguer descriu a una generació que tenien davant una guerra perduda, però no s'hi adonaran fins trobar-se en aquell infern, una situació que al protagonista i els seus companys li fa dubtar de la propaganda nazi. Alonso destaca que l'autor hi fa una aposta arriscada al bandejar els tòpics heretats del cinema bèl·lic. D'aquesta manera,  Berenguer "mostra una certa empatia pels seus personatges protagonistes i els dota d’humanitat. Ha esbossat personalitats diàfanes i diferenciades, ha fet evolucionar els personatges a mesura que avançava el relat, ens informa de les seues contradiccions, de les seues errades, els fa equivocar-se, plorar, acovardir-se, enamorar-se, escapar d’una ratera que els conduïa directament a la mort".

D'un altre costat, la ressenya també hi destaca la capacitat de l'escriptor valencià, professor d'història, per crear ambients i escenaris rigorosament versemblants, així com personatges ben definits i que evolucionen amb la novel·la. "Pau Berenguer demostra que a més de conéixer el temps del qual ens parla, sense aclaparar-nos amb dades ni amb la supèrbia de l’investigador (…) que és un bon creador en primer lloc d’escenaris i d’escenes; en segon lloc d’una àmplia galeria de personatges provinents de diferents estrats de la societat alemanya (…); i en tercer lloc, sap dotar tota la narració d’una atmosfera que embolcalla  com una boira densa uns escenaris, unes escenes i uns personatges que intenten sobreviure a una violència desfermada i de vegades caòtica", hi conclou l'article.

Podeu llegir la ressenya sencera clicant sobre la imatge:


Fotografia: Manel Alonso

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada