dimecres, 13 de juny del 2018

"Antificció segons Sanchis". Jaume Garcia parla al Levante-EMV de "Examen oral d'històries"

Jaume Garcia dedica al Levante-EMV una columna a "Examen oral d'històries", el nou llibre en que Joan Montañés Xipell repassa amb l'il·lustre homenot castellonenc Ferran Sanchis algunes de les anècdotes que ha conegut al llarg de la seua vida referides a la gent de la capital de la Plana, i també del Maestrat i l'Alcalatén. Precisament, com assenyala al títol i ho desenvolupa en el cos, Garcia proposa un canvi per al subtítol: on hi ha l'anecdotari, posa "antificció". La definició ho aclareix: "l'antificció és la literatura de la llibertat, la de dir exactament el que vols dir, de la manera que ho vols dir i sense les servituds que constrenyen els gèneres literaris", hi apunta l'articulista.

I és que "Examen oral d'històries", tot i que Ferran Sanchis (i Xipell ho confirma) certifica la versemblança de totes les tribulacions contingudes al llibre, és també una recreació, segons Garcia,  "una mena d'instal·lació que juga amb la fragmentació i amb el treball de l'escriptura per a copsar la veritat i intentar recuperar la memòria col·lectiva a través de les paraules i la senzillesa del personatge de Ferran, el memorion".

Aquest "Examen oral d'històries" té l'aspecte d´un somni que els nostres autors han fet realitat, d'una cosa en certa mesura arquetípica, que funciona com a metàfora de la relació entre la ciutat i els seus habitants. I és el que tenen les anècdotes, com els contes per als nanos: són fàcils d'entendre i (quasi) sempre tenen un final feliç. «The dark side of the moon» és que les anècdotes, anècdotes són. I ni la carabassa no esdevingué mai una carrossa ni Castelló és la ciutat de les meravelles. 

Podeu llegir l'article sencer tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada