dijous, 10 de maig del 2012

"Les vertaderes memòries de Salvador Orlan" a L'Espiral-Diari de Balears


Sebastià Bennassar ha entrevistat Miquel López Crespí, qui amb "Les vertaderes memòries de Salvador Orlan" ha abordat la controvertida figura de Llorenç Villalonga durant l'esclat de la Guerra Civil i la seua directa relació amb el falangisme i l'anticatalanisme mallorquí.

La conversa ha estat publicada a L'Espiral, el suplement cultural del Diari de Balears i en ella, López Crespí i Bennassar no només parlen de Villalonga, sinó també de les dificultats editorials en l'àmbit catalanoparlant, que ha conduit a l'autor palmesà a partir en tres trossos la seua deconstrucció del creador de "Bearn o la casa de nines". Aquestes vertaderes memòries són la segona part, i van guanyar el Premi Vila d'Almassora de Narrativa 2011.

El que fascina i sedueix és el fet que és un personatge absolutament camaleònica que s’adapta a tot. Jo crec que no el tract gens malament a la novel·la, simplement he volgut aprofundir psicològicament en la ment d’un home que vol ser escriptor per damunt de tot i que en el moment previ a la Guerra Civil sap que els catalanistes de la Nostra Terra li feien ombra i ell se veu totalment perdut. Molt després arribarà l’operació del catalanisme a través del matrimoni Sales i de Jaume Vidal Alcover i se va ordint un altre Villalonga, se va transformant i conta les seva història les falses memòries de Salvador Orlan. Jo ara explico les vertaderes.

L'entrevista sencera es pot llegir al bloc de Miquel López Crespí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada