dilluns, 7 de maig del 2012

"Miquel López Crespí replica a Villalonga". Article de Raphel Pherrer

Revisitar la figura històrica de Llorenç Villalonga. Aquest és l'objectiu de Miquel López Crespí amb la seua trilogia, de la qual ha publicat enguany la segona part, "Les vertaderes memòries de Salvador Orlan", Premi Vila d'Almassora de Narrativa 2011. El palmesà retorna als anys de la Guerra Cívil i "se centra en l'autor de Bearn i el considera una de les pedres angulars del feixisme mallorquí i també 'digne representant d'un món de professionals de classe mitjana amb somnis d'aristocràcia'", tal i com recull l'article que el polifacètic Raphel Pherrer li ha dedicat al Diari de Balears.

Com bé expressa el títol del text, López Crespí "replica a Villalonga" i el mostra com un personatge carregat de contradiccions, tant a l'apartat literari com humà, feroç anticatalanista i actiu falangista en els temps de República i primers moments de la Guerra Cívil, però que posteriorment, quan es aclamat per Bearn a Catalunya, "falsejava i dissimulava tan bé com podria el seu passat reaccionari", com fa al llibres Les falses memòries de Salvador Orlan (1967), que López Crespí contraposa amb la seua darrera obra.

Polèmica

Com el mateix López Crespí hi reconeix a l'article de Pherrer, aquest abordament sobre Llorenç Villalonga "aixecarà polèmica" entre els sectors que minimitzen el paper falangista i anticatalà de l'autor de Bearn. L'article sencer es pot llegir tot seguit.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada