dissabte, 27 de desembre del 2014

2014, un any de llibres - Les narratives

Narrativa catalana, any de guardons

Amb l'última novetat literària de l'any, els "Dimonis de la riera encesa" del benicarlando Enric Anyó, la col·lecció Narratives aplega fins els trenta títols, esdevenint-hi la marca més extensa de l'editorial. L'obra d'Anyó, una novel·la històrica ambientada al Maestrat dels segles XVI i XVII ha arribat amb el raïm i les campanades, i s'estrenarà ja a la primera setmana del 2015.

Aquesta narrativa ha estat precedida per altres tres títols, tots tres premiats en certamens literaris. Per Sant Jordi, i com ja va sent habitual, es van publicar les obres guanyadores del Ciutat de Sagunt i del Vila de Puçol, "Quan truquen de matinada" i "El cas Peníscola" respectivament.

 Salvador Vendrell i Manel Joan Arinyó van presentar les seues obres a la Fira del Llibre de València

En el primer cas, Salvador Vendrell fa una crònica del passat recent i de l'actualitat valenciana, alternant tres moments històrics: la crisi que patim avui en dia i els anys de la Transició amb els ulls de Pere, un historiador reconvertit a periodista, i el convuls primer terç del segle passat amb l'anarquista Camil Albert com a protagonista. Les memòries de la seua vídua posaran en contacte als dos personatges a través del temps. "Quan truquen de matinada" ha estat un èxit de crítica i de públic, fins el punt de ser-hi necessària una segona edició als pocs mesos, junt la tercera en Maremàgnum per a estudiants.

Presentació a Xàtiva amb el diputat Joan Baldoví i l'artista Anna Moner acompanyant Vendrell

Per la seua banda, a "El cas Peníscola", Manel Joan i Arinyó composa una novel·la detectivesca ambientada en la Ciutat en el Mar, on l'Anna Recasens, inspectora dels Mossos, encetarà una investigació pel seu propi compte per resoldre un crim comés fa anys. Aquesta és el cinquè llibre que treballem amb l'escriptor de Cullera després de "Fem un trio", "Cubaneta meua", "L'atzucac del perdedor" i el poemari "Versos blancs".

Arinyó va presentar "El cas Peníscola" i altres obres a Godella

La representació catalana d'enguany ha vingut des de les comarques gironines amb Rosa Font, qui va obtindre el Ciutat de Palma amb "La dona sense ulls", l'adaptació literària de la biografia de la pintora surrealista Ángeles Santos Torroella, qui va destacar en els cercles artístics de finals dels anys vint del segle passat. Posteriorment a la seua estrena en català es va publicar la traducció al castellà, denominada "La mujer sin mirada".

Rosa Font, premi Ciutat de Palma d'enguany, va estrenar el llibre a la Fira del Llibre de Mallorca (Mallorca Confidencial)

Narrativa castellana, ficcions i no-ficcions

Amb "Sobre el caballito de madera" de la costa-riquenya Andrea Aguilar-Calderón es va obrir la línia en castellà de Narratives a finals de l'any passat. Ara al 2014, la llista s'ha eixamplat amb altres tres títols. Un d'ells és l'esmentada traducció del llibre de Rosa Font i Massot, i els altres dos naveguen entre la ficció i la no-ficció.

 Andrea Aguilar va presentar el seu llibre a Benicàssim passat gener (No me pierdo ni una)

Abans de l'estiu, J. Ricardo Bayarri publicava "Viaje alrededor de 750 palabras", un conjunt d'històries, pensaments i reflexions, apunts, records i divagacions, que al llarg dels tres anys havien estat apareguent a un setmanari de Benicarló, ciutat de l'autor.

Si enguany es va encetar amb la presentació de l'obra d'Aguilar a Benicàssim, ara l'acabem amb la publicació del seu successor al palmarés del Premi Internacional de Literatura de Viatges que anualment convoca aquesta ciutat de la Plana Alta i que s'ha convertit en una referència del gènere. El periodista madrileny Ángel Martínez Bermejo ens ha fet viatjar fins l'Índia amb "Mango con pimienta. Un viaje a Kerala". El llibre, que es presentarà pròximament i que està en promoció, ha aparegut recentment en Ronda, la revista que l'aerolínia Iberia reparteix als seus vols.

El jurat del Ciutat de Benicàssim es va decidir pel viatge indi d'Ángel Martínez Bermejo

De cara al pròxim Sant Jordi

El cicle anual dels Premis Ciutat de Sagunt, Vila de Puçol i Ciutat de Benicàssim està organitzat de manera que es convoquen a l'estiu, es resolen a la tardor i es publiquen les obres guanyadores a la primavera de l'any següent. Així, doncs, tret de la convocatòria palmesana, ja coneixem els autors vencedors de les edicions del 2014 i que encapçalaren les novetats per al Sant Jordi del 2015.

 Josep Usó i Francesc Viadel, guanyadors del Vila de Puçol 2014 (Levante-EMV)

Així doncs, el guardó saguntí va marxar cap la comarca d'El Comtat, d'on prové Joaquim Espinós amb "Material fotogràfic". El de Puçol el va recaure en Josep Usó amb "L'any de l'herba-sana", mentre que el de Benicàssim va retornar a una publicació en valencià, "La paciència del minotaure" d'Ivan Carbonell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada