dilluns, 7 de novembre del 2016

Ricard Garcia, Carles Penya-roja i Ismael Bereje guanyen els Premis Literaris Ciutat de Sagunt

 

Els Premis Literaris Ciutat de Sagunt ja tenen guanyadors. El Centre de Cultura Mario Monreal va ser l'escenari per reconèixer els escriptors que han aconseguit els tres guardons en les modalitats de Poesia, Narrativa i Teatre, i que, a les portes de la vintena edició, mantenen el certamen morvedrenc com una de les cites més prestigioses de les lletres valencianes.

El XIX Premi de Poesia Jaume Bru i Vidal ha estat per a Ricard Garcia per "On la sang". El poeta de Martorell, filòleg i professor, ha obtingut el guardó amb un llibre que parla dels fets i sentiments més extrems que trenquen les nostres rutines, aquells que ens alteren la vida per a fer-nos sentir que hi ha forces imparables que ens arrosseguen, més enllà de la nostra voluntat, a provar les estranyes alquímies de la vida que ens toca viure.

Pel que fa al XVIII Premi de Narrativa Ciutat de Sagunt, ha recaigut en l'obra "El pensament viatger" de Carles Penya-roja, responsabe de l'Agència de Lectura de Biar. Es tracta d'una novel·la en la qual la crisi econòmica i personal dels seus dispars personatges els fan viure, patir, experimentar i gaudir mentre els seus fils vitals s'emboliquen sense que ells s'adonen i els aboquen a un final, en major o menor grau, compartit. 

Finalment, el XIII Premi de Teatre Pepe Alba ha estat per a "Stockholm" d'Ismael Bereje. Natural del Port de Sagunt i professional del teatre, Bereje ha confeccionat una dramatúrgia al voltant de tres personatges a la recerca del sentit d'una existència pertorbada abans d'hora. Sven, Liv i Aud representen en si mateixos la causa i la conseqüència d'una síndrome que els donarà la possibilitat de redempció que la vida els ha negat. Una faula sinistra de com l'ésser humà pot tornar-se predador i víctima per a sobreviure en un món no apte per a fragilitats.

Per a la alcalde de Sagunt, Quico Fernández, aquest acte literari “m'omple de satisfacció per a comprovar la bona salut del nostre certamen i prestar atenció als creadors de la paraula, tan necessaris en estos temps que corren, de vegades desficaciats i poc reflexius, dominats en gran part per la cultura de la imatge, la xafarderia i els valors purament materials”. Mentre, el regidor de Cultura José Manuel Tarazona, va afirmar que els Ciutat de Sagunt "són uns dels premis literaris més prestigiosos del país, promouen la creació artística i contribueixen a la difusió de la cultura, el món editorial i el nom de Sagunt pertot arreu, i per descomptat, suposen una aposta per la promoció i creació literària d'obres escrites en valencià”. Les tres obres seran publicades per Onada a la primavera.

Imatge: Ajuntament de Sagunt

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada