dilluns, 28 de novembre del 2016

"Encesa en flama": les Falles com no mai les havies llegides


"Trons d'avís" serà el primer volum de la sèrie "Encesa en flama", amb la qual Pedro Manchón aborda el món de les falles i la seua estreta vinculació amb la societat valenciana. El poble de Beniana, com tants altres de la geografia valenciana, celebra les festes josefines amb gran passió i rivalitat entre les comissions. Ho fan des de principis del segle XX, quan llauradors, mariners i comerciants constituïen i s'aplegaven en les seues pròpies Falles.

En "Trons d'avís", l'autor ens invita a passar a Beniana en tres moments històrics: durant la Guerra Civil, a la postguerra i a l'actualitat. Per davant ens passen representants de la idiosincràsia valenciana: la música, la festa, la cultura i la llengua, i també les emocions, l'amor i l'amistat, les enveges i les revenges. El poble i les falles, en seu conjunt, són les protagonistes d'aquesta obra coral. La novel·la, que es presentarà el diumenge 18 de desembre a Benicarló, compta amb les il·lustracions de Fernando Foix Fabregat, i s'acompanyarà d'una composició musical creada per Pablo Anglés. 

Sinopsi
A la localitat de Beniana ja s’han posat en marxa els preparatius per a la celebració del centenari de les falles de la ciutat. Tots s’han bolcat en l’esdeveniment que tindrà el moment culminant arribades les pròximes festes de Sant Josep, i per commemorar un aniversari tan rellevant l’Ajuntament no ha escatimat en esforços. Quan per primera vegada en la història es decideix de manera extraordinària plantar falles a la plaça major de la vila, l’alcaldessa encomana el monument principal a l’emblemàtic Pasqual Galves Pasqualet, veí del municipi i tot un referent viu de l’art efímer. Considerat un dels artistes fallers més importants de tots els temps, Pasqualet, de vuitanta anys, accepta el repte de capitanejar l’ambiciós projecte. L’artista es rodejarà d’un bon equip de col·laboradors amb la missió de fer realitat les expectatives generades en un poble faller que li professa autèntica devoció. Un ventall de personalitats representatives de la història fallera de Beniana protagonitzaran immersions al passat mentre al present, ara com abans, el calendari fa avançar la festa de la mà dels rituals i les malvestats, amb els matisos de tots els colors que l’acompanyen mentre aquesta es va fent més gran.

Autor
Pedro Manchón Pau (Benicarló, 1980) és periodista i mestre d’educació primària. Faller de bressol gràcies a la comissió del seu barri, Els Conquistaors, amb catorze anys va fundar amb set amics l’onzena falla de Benicarló, Els Cremats, de la qual va ser primer president. És autor dels llibres Benicarló, el nord de les falles (Addis, 2008) i 40 anys de Falles, Benicarló 1973-2013 (Diputació de Castelló, 2013). Ha treballat en mitjans de comunicació d’informació general, escrits i audiovisuals, i col·laborat en llibres i en publicacions especialitzades en temàtica de festes i tradicions. Ha escrit per a les revistes Actualidad Fallera, Cendra i Marxa Popular Fallera, i també en llibrets de falla de Benicarló i Torrent. Ha participat com a articulista en treballs de l’AC Falla El Mocador de Sagunt, guanyadora del premi de llibrets de falla de la Generalitat Valenciana (2013 i 2014). També ha escrit guions i crítiques per a diferents artistes fallers. Va ser president de la Junta Local Fallera de Benicarló del 2010 al 2014, període en el qual es va assolir la declaració de les falles del municipi com a Festa d’Interès Turístic Autonòmic. Va començar l’itinerari d’aprenentatge literari a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès i ha publicat contes en llibres de recull. A quatre mans, amb el mestre Jaume Rolíndez, treballa en la col·lecció “Famílies Tradicionals de Benicarló”, que Onada Edicions dedica a l’estudi dels renoms de la ciutat. Actualment, resideix i treballa a Seattle (Estats Units d’Amèrica). Encesa en flama és la seua primera novel·la.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada