dijous, 3 de novembre del 2016

"Les muixerangues valencianes" vistes per la revista Tornaveu

El mitjà digital d'associacionisme i cultura Tornaveu ha dedicat una ressenya a "Les muixerangues valencianes", l'obra de Joan Bofarull al voltant de la tradició de les torres humanes valencianes. L'historiador reusenc és casteller i muixeranguer, i des d'aquesta doble faceta, apunta Tornaveu, "desitja que el llibre contribueixi a un doble objectiu: aconseguir que les colles tradicionals de muixerangues superin l’àmbit d’actuació local, atrevint-se a fer conèixer les seves construccions més enllà del seu poble, i paral·lelament reivindicar la muixeranga com una forma festiva típicament valenciana".

En l'article, s'exposa com Bofarull va analitzar les torres humanes tradicionals valencianes, i en va buscar les similituds. D'ací sorgeixen quatre punts en comú que apleguen de Peníscola a Alzira i d'Algemesí a Titaigües: "l’element acrobàtic, el burlesc, el religiós i el coreogràfic". També hi esmenta un possible origen en la població morisca expulsada l'any 1609, arran de semblances amb acròbates magribins.

La ressenya també s'hi fixa en la relació que mantenen i que haurien de mantindre les torres humanes de les dues ribes del Sénia. Per a Bofarull, les noves colles muixerangueres no s'han d'emmirallar en les colles castelleres: "les muixerangues han de mantenir la seva valencianitat i no caure en les dinàmiques esportives, competitives, de les colles castelleres. El contacte entre totes les comarques de parla catalana és desitjable; l’osmosi d’unes vers les altres, no."

Podeu llegir l'article sencer de Tornaveu tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada