dimarts, 8 de novembre del 2016

"Vida de vides". Felip Pineda parla de "Insòlita memòria"

"La narrativa breu com a vehicle per a explorar la realitat del dia a dia". El crític de CulturaPlaza Felip Pineda dedica un article a dues obres que sumen a un gènere en auge; una d'elles és "Insòlita memòria", de Vicent Penya, premi Vila de Puçol de Narrativa. Sota l'epígraf "Vida de vides", Pineda exposa que el llibre tracta, "en deu relats, una trajectòria biogràfica" que segueix un ordre cronològic des de la infantesa de l'autor, amb unes primeres històries que "mostren una societat encara ressentida per la guerra, en la qual el discurs innocent que un xiquet improvisa en la funció teatral de fi de curs pot ser considerat un acte subversiu i, per tant, mereixedor de represàlies".

A mesura que avança el llibre recorrem les etapes vitals, a la vegada que també comencen a introduir-se elements propis del realisme màgic, sempre ambientat en un poble "inequívocament mediterrani i irremeiablement valencià que, tot i que no s’explicita en cap moment".

Fragments de vida que transmeten una idea menys asfixiant de la societat, en què el pes de la comunitat no és tan fort i comencen a albirar-se els primers indicis de modernitat. Presses, insomni, ansiolítics. Treballs vocacionals que esdevenen faenes precàries. El lliure albir, etc. Estava tot per arribar.

Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada