dilluns, 2 d’octubre del 2017

El més consultat a Onadaedicions.com durant setembre

Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el passat mes de setembre.

FICCIÓ

1. Quan truquen de matinada. Amb tres edicions a les esquenes, la novel·la de Salvador Vendrell és un nou clàssic de la literatura valenciana actual. Ha captivat tant crítica com públic, i té presència a les aules gràcies a la triple narració que posa en comú tres moments històrics de la recent història valenciana: El present i la Transició de la mà de Pere, un escèptic historiador reciclat a periodista, i els anys 20 i 30 amb l'anarquista Camil Albert.

2. La maleta del abuelo. Amb el seu nou llibre ja tocant a les portes de les llibreries, aquest àlbum il·lustrat, guanyador del Premi Ciutat de Benicarló 2016, conserva l'interès del públic gràcies a la delicadesa, la màgia i l'emoció amb que el text de Fátima Fernández i els dibuixos de Juan Hernaz tracten un tema ben present a la nostra societat: la malaltia de l'Alzheimer. Un conte per a tots els públics que no deixa indiferent.

3. L'Alba té… Un dels valors educatius del conte il·lustrat és que permet explicar com és la societat als més menuts d'una manera que ho entenen a la perfecció. Així, de cara a normalitzar els diferents tipus de famílies que conviuen al nostre país, aquesta col·lecció ens ensenya com una xiqueta, l'Alba, és feliç amb son germà, el seu gat i les seues dues mares. Publicada per primer cop l'any 2010, els quatre volums de Katy Pallàs i Mara Cebrian han comptat amb un bon reconeixement dels lectors i la crítica.

4. Cafè Berlevag. Mònica Batet és un dels nous grans valors literaris catalans, amb una trajectòria cada cop més consolidada i celebrada. L'any passat es va incorporar al projecte Literatura Kilòmetre 0 al Camp de Tarragona amb aquesta novel·la, que sobrepassa l'etiqueta de juvenil i atrapa a tots els lectors i lectores amb les tres històries entrecreuades de la Sarah, l'Alice i la Jane.

5. Carn de ficcions. Una de les novetats d'aquest estiu, presentada per primer cop al Sopar de Lletres d'Onada, és la poesia eròtica d'Anna Chover, obra de début d'aquesta professora valenciana. Versos encesos vistos des del jo pòetic d'una dona i el seu amant, en forma de recull d'escenes quotidianes que incorporen llenguatges de la fotografia i la música, sense perdre el sentit de l'humor.

NO FICCIÓ

1. Joan Fuster per a joves. Un quart de segle després de la marxa de l'intel·lectual de Sueca, el seu pensament se'ns presenta tan vigent i actual com el primer dia. Entre la seua vasta bibliografia, i pensat especialment per a les aules, l'escriptor Salvador Vendrell ha extret un conjunt de textos de Joan Fuster en el que destaca, especialment, la seua vessant més assagística. Al remat, una obra per introduir-se i conèixer l'ampli ventall de temes i l'afilat estil de l'autor d'obres com "Combustible per a Falles".

2. Penyagolosa fascinant, de nom venerable. Vicent Pitarch és un dels filòlegs valencians de referència. Des de la Plana estant, ha dut a terme, durant dècades, una ingent tasca per la reivindicació i posada en valor de la llengua i la cultura pròpies. I aquest xicotet volum té un poc d'això: l'excusa del debat filològic sobre si l'emblemàtic Penyagolosa ha de dur o no l'article ("Penyagolosa" o "el Penyagolosa") serveix per copsar la importància simbòlica que té "el gegant de pedra" per al nord valencià.

3. (Tot) el que encara no saps sobre les marques. Hi són omnipresents, ens condicionen a tot moment, però en poques ocasions ens hi adonem de que hi estan ací. La professora Pilar Alfonso ha pres el fenomen de les marques (les comercials, les institucionals i fins i tot les personals) i ha reflexionat sobre el que transmeten, el que pretenen comunicar al públic, i també, els contra-relats que generen. Un lúcid assaig escrit amb un to ben didàctic.

4. La pastisseria i la cuina de la garrofa. Passat el calorós estiu, la tardor ens convida a entrar de nou a les cuines. I aquest receptari pot servir d'inspiració per a tastar un sabor ben diferent, i a la vegada, ben nostrat i tradicional: la garrofa. De la mà de la Fundació Alícia i el bon fer de pastissers i restauradors catalans, hi conté propostes de tota mena d'àpats, en el que el fruit que dóna títol hi apareix com una nota que canvia tota la melodia gastronòmica. Un llibre sorprenent que ja va per la segona edició.

5. Jesús Boira Sidro. Poeta silenciat. La memòria històrica és també el rescat de vides anònimes que van sofrir violència sense sentit. És per això que no costa entendre com un escriptor i conegut polític d'esquerra com Carles Mulet ha dedicat una biografia a un sacerdot assassinat a la Guerra Civil. De Cabanes, com l'autor, mossèn Boira va ser un jove mestre rural i poeta en valencià, a qui li van truncar el futur.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada