dilluns, 23 d’octubre del 2017

"Un periple on la fosca i la llum són les cares d’una idèntica moneda". Núvol parla de "On la sang" de Ricard Garcia

El digital de cultura Núvol ha dedicat una ressenya a "On la sang", el celebrat poemari de Ricard Garcia. El crític Jordi Solà Coll aprofundeix en la càrrega literària i lírica de l'obra guanyadora del Premi Ciutat de Sagunt a partir del mite de Perseu i Medusa, obertura a la vegada del llibre, per reflexionar com el poeta travessa els camins entre la dicotomia del bé i el mal, la bellesa i el dolor. "Perquè, al capdavall, 'On la sang', és un lloc comú on té espai allò factible, en un periple on la fosca i la llum són les cares d’una idèntica moneda", hi apunta Solà.

Un dels punts que hi destaca el crític de Núvol és la disfressa entre el jo poètic i la interpel·lació al lector, "una brillant operació d’emmirallament entre experiència i autoria; tal com si Garcia es desdoblés en un exercici de funambulisme quan es tracta de relatar l’obscuritat que es concreta en el seu imaginari existencial".

Per això mateix, l’art i, en particular la poesia, s’exerciten en la complitud de la natura de les coses. És imperativa l’obligació del creador de “completar” la realitat mitjançant l’experiència estètica; això és, d’exercitar el llenguatge com a facultat que ens permet una veritable hermenèutica de l’ésser: “ha arrelat el mal en els meandres muts del present. / En silenci esperem la visita redemptora de la mort.” Ricard Garcia ens il·lumina el camí: conviuen, víctima i botxí, porta a porta. 

Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada