dissabte, 1 de setembre del 2018

El més consultat a Onadaedicions.com durant agost

Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el passat mes d'agost.

FICCIÓ

1. El gripau Estanislau ...i altres contes. L'agost es fa més fresquet amb un bon conte il·lustrat. Més encara si és divertit, està escrit en poesia i els protagonistes són animals molt peculiars. Eixa és la base d'aquest original àlbum infantil, escrit per Montse Boldú, il·lustrat per Clara Codina sobre les papiroflèxies de Susana Bacardí. També compta amb una versió en castellà, on el gripau Estanislau esdevé la rana Sebastiana.

2. El príncipe Serafín. Diuen que el príncep ha de casar-se per ser feliç, i Serafí és d'aquella mena de persones que pensen que cal complir amb el seu deure. En la recerca d'una parella descobrirà que al remat, allò més important és fer el que el cor li demana. L'escriptora Raquel Díez i la il·lustradora Mónica Carretero composen aquest atípic àlbum de prínceps, farcit de valors coeducatius per, amb molta pedagogia i sentit de l'humor, fer pensar als joves lectors sobre la llibertat.

3. Versos contra la violència. Ens caminem cap el primer aniversari de l'1 d'Octubre, els fets dels qual va donar peu a diversos recitals poètics d'urgència per condemnar la violència viscuda als carrers de les Terres de l'Ebre. De tot allò ha romàs aquest llibre col·lectiu que recupera els versos d'aquella literatura feta denúncia, i fins i tot un muntatge teatral que ha recorregut nombroses localitats catalanes.

4. Locura para el alma. La poesia com a eina de teràpia personal és el que proposa la benicarlanda Blanca Jovaní amb el seu primer llibre, que es va presentar amb una multitudinària assistència a l'Espai Onada. Ara ja prepara noves presentacions a Peníscola i a Vic, atès aquest llibre està pensat per ser llegit i ser compartit.

5. La maleta del abuelo. Els àlbums guanyadors del Premi Ciutat de Benicarló tenen una llarga vigència, atès que tracten temes universals de manera sensible i divertida, amb il·lustracions de qualitat. És per això que tot i que passen els anys, continuen despertant l'interès del públic. L'any 2016, Juan Hernaz i Fátima Fernández s'enduien el guardó amb aquest emotiu relat que parla de l'Alzheimer a travès de la relació entre un iaio i la seua néta.

NO FICCIÓ

1. Primavera del 38. Ha estat una de les novetats d'aquest agost. Ara fa vuitanta anys, el front de la Guerra Civil espanyola aplegava a les comarques dels Ports de Morella i del Maestrat, entre la batalla de Terol i la de l'Ebre. El llibre de Ricard Martí ressegueix els moviments dels dos exercits en aquest tram del conflicte, que es tancaria amb l'arribada dels franquistes a la Mediterrània per Vinaròs. El llibre, a més a més, destaca per l'ample compendi visual de fotografies, mapes, cartells, etc.

2. Maquis i masovers. Els mesos estivals són bon moment perquè els llibres de temàtica local i comarcal s'aproximen al territori, en aquest període en el que els pobles de l'interior bullen d'activitat. Amb aquest motiu, l'historiador Raül González ha tingut una gira de presentacions per diverses poblacions del Maestrat en aquest agost, amb actes amb una bona acollida de públic que han servit per recuperar la memòria històrica dels guerrillers maquisards de l'AGLA i la seua complexa relació amb la població civil: els masovers dels masos de muntanya.

3. Les arrels històriques de la comarca dels Ports. En la mateixa línia que els dos anteriors volums tenim el segon llibre de l'historiador Vicent Royo. Si abans s'havia centrat en la formació del Maestrat després de la conquesta de Jaume I, ara gira la vista als Ports per explicar, de manera didàctica, com es van configurar les comunitats d'aquesta contrada del nord valencià, una història de conflictes entre la corona i els senyorius, entre la capital Morella i les aldees.

4. El rebost perfecte. La cuina de Miquel Barrera. És una de les apostes d'Onada per a enguany, una obra de gran qualitat tant pel que fa al contingut com al continent, un volum de gamma alta per tractar un dels grans tresors de les comarques de Castelló: els seus productes alimentaris i la seua gastronomia, simbolitzada en la figura de Miquel Barrera i el seu restaraunt Cal Paradís, amb una estrella Michelin. A mig camí entre l'assaig i el receptari, l'escriptor Joan Garí fa literatura entre fogons per conèixer la filosofia i l'ofici de Barrera.

5. Historia de la Ronda Ciclista al Maestrazgo. L'any passat va ser el darrer que les carreteres del nord valencià van veure la serp multicolor de la Ronda al Maestrazgo, després de quasi mig segle d'edicions organitzades per la Unió Ciclista Benicarló. En aquest llibre, Gregorio Segarra repassa les 44 rondes any rere any, amb els recorreguts, els guanyadors, les persones que ho van fer possible. Una obra que des del local té un abast internacional, atès que la Ronda va comptar amb corredors de tot arreu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada