dilluns, 17 de setembre del 2018

"Vivències que mereixen ser immortalitzades bibliogràficament". Joan Garí parla del nou llibre de Xipell, "Examen oral d'històries"

Arran del nou llibre publicat per Joan Montañes Xipell, "Examen oral d'històries. L'anecdotari de Ferran Sanchis", el crític Joan Garí li ha dedicat un article al Diari La Veu, en el qual hi parla tant de l'obra com de l'autor, conegut popularment com Xipell (i amb aquest apel·latiu és el que signa les vinyetes còmiques al Levante de Castelló). "El caricaturista observa la mateixa realitat que la resta dels mortals, però en fa un destil·lat particular: es fixa en les perifèries més sarcàstiques dels fenòmens i acaba retratant un personatge o una circumstància amb la seriosa extravagància que propicia l'efecte humorístic".

Més enllà del dibuix, Xipell també escomet altres projectes, com aquest "Examen oral d'històries", una obra sorgida de les converses i la memòria personal de Ferran Sanchis, homenot castellonenc, partícep de la cultura i l'associacionisme cívic del nord valencià, "les vivències del qual mereixien ser immortalitzades bibliogràficament".

Per les seues pàgines passen les contalles de la guerra i la postguerra, la breu peripècia política de Sanchis a la Transició amb l'Esquerra Independent de Vicent Pitarch i mil contalles de tots els temps i circumstàncies. Fins i tot no s'oblida l'autor de rememorar l'insigne diputat tradicionalista Jaime Chicharro, que té una estàtua al Pla de Borriana per –suposadament– haver finançat la construcció del Port. En realitat no va ser així, però és igual.

Podeu llegir l'article sencer de Joan Garí tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada