dijous, 6 de setembre del 2018

Viatja Llibre / Viatja Lliure dedica una ruta literària a "Les veus de la terra. Poema de Benicarló" de Carles Salvador

La iniciativa cultural Viatja Llibre / Viatja Lliure proposa la difusió de les rutes literàries valencianes, una ullada sobre espais geogràfics de les nostres ciutats i comarques a partir del retrat que han fet d'ells els escriptors i escriptores valencianes clàssics i contemporanis, per tal de literaturitzar el territori i fomentar la visió del paisatge com un patrimoni cultural en aquest cas a través de la lletra impresa. El projecte es composa d'una exposició de panells mòbils itinerants i per una pàgina web on hi ha la descripció de cadascuna de les rutes literàries.


Una d'aquestes rutes literàries està basada en un llibre del catàleg d'Onada Edicions. Es tracta de "Les veus de la terra", un poemari de Carles Salvador que fa referència al port i a la façana marítima de Benicarló, al Maestrat.

Benicarló s’emmiralla,
s’emmiralla en l’ampla mar.
Ixen les barques pesqueres
per uns camins fets de blaus.

Així, a través de la lectura de "Les veus de la terra", subtitulat com "Poema de Benicarló", el lector i passejant evoca el vell port pesquer de la localitat. Carles Salvador va guanyar amb ell el premi especial convocat per l'industrial benicarlando Salvador Fontcuberta l'any 1952, la fàbrica tèxtil del qual s'aixecava a tocar del port. De fet, la composició és un cant idealitzat al paisatge i la fàbrica, a l'exaltació del localisme i la temàtica intimista i sentimental.

El llibre "Les veus de la terra" va ser publicat per Onada en 2016, amb un complet estudi introductori de Vicent Pitarch. Abans, la composició havia estat publicada en el butlletí local de 1953 i a l'interior de la biografia de Fontcuberta, també editada per Onada, en l'any 2012.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada